Siirry sisältöön

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo

Helsinkiin on tulossa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, joka yhdistää nykyisen Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sekä niiden laajat kokoelmat. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on kaikille avoin paikka, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä ja oivalluksia.

Suomalainen muotoilu ja arkkitehtuuri ansaitsevat kansainvälisesti vetovoimaisen kodin, joka kutsuu kokemaan ja keskustelemaan, ja löytämään uusia näkökulmia.

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo tarjoaa ympäristön suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille sekä kansainväliselle vuoropuhelulle.

Uusi museorakennus mahdollistaa ajankohtaisten sisältöjen ja palveluiden toteuttamisen. Uusien teknologioiden avulla niiden äärelle pääsee koko maailma.

Uusi museo suunnitellaan meren äärelle, keskelle kaupunkia

Uusi museo tulee sijaitsemaan aivan Helsingin rantaviivan tuntumassa, Eteläsataman Makasiinirannassa.  Yhdessä Kauppatorin, Vanhan kauppahallin ja uudistettavan Makasiinirannan alueen kanssa uusi museo muodostaa elävän, avoimen ja käveltävän keskustan.

Huhtikuussa 2022 perustettiin Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö. Säätiön tehtävänä on perustaa uusi, kansainvälisesti korkeatasoinen museo.    

Museorakennuksen suunnittelukilpailu käynnistyy lopullisen toteutuspäätöksen jälkeen. Kilpailun perusteella uuden museorakennuksen suunnittelulle, kaavoitukselle ja rakentamiselle laaditaan yksityiskohtaisempi aikataulu.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan uutta museota yhtä suurin osuuksin. Pääomittajien joukkoon on tähän mennessä liittynyt myös kolme yksityistä säätiötä: Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.    

Tekeillä on aivan uudenlainen kansainvälisen huipputason museo, joka kantaa muistiorganisaation roolia viisaasti ja vastuullisesti.

Seuraa museohankkeen uutisia täällä

Kuva: Kari Ylitalo