Siirry sisältöön

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo

Helsinkiin on tulossa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, joka yhdistää nykyisen Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sekä niiden laajat kokoelmat. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on kaikille avoin paikka, jonka sisällöt ja palvelut synnyttävät elämyksiä ja oivalluksia.

Suomalainen muotoilu ja arkkitehtuuri ansaitsevat kansainvälisesti vetovoimaisen kodin, joka kutsuu kokemaan ja keskustelemaan, ja löytämään uusia näkökulmia.

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo tarjoaa ympäristön suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille sekä kansainväliselle vuoropuhelulle.

Uusi museorakennus mahdollistaa ajankohtaisten sisältöjen ja palveluiden toteuttamisen. Uusien teknologioiden avulla niiden äärelle pääsee koko maailma.

Uusi museo suunnitellaan meren äärelle, keskelle kaupunkia

Uusi museo tulee sijaitsemaan aivan Helsingin rantaviivan tuntumassa, Eteläsataman Makasiinirannassa.  Yhdessä Kauppatorin, Vanhan kauppahallin ja uudistettavan Makasiinirannan alueen kanssa uusi museo muodostaa elävän, avoimen ja käveltävän keskustan.

Museorakennuksen suunnittelukilpailu on käynnistynyt huhtikuussa 2024. Yleisessä, kansainvälisessä ja kaksivaiheisessa kilpailussa haetaan toteuttamiskelpoista suunnitteluratkaisua Helsingin Eteläsatamaan sijoittuvalle museorakennukselle.

Elokuussa 2024 päättyvän ensimmäisen kilpailuvaiheen perusteella kilpailun tuomaristo valitsee 3–5 ehdotusta toiseen vaiheeseen. Kilpailun tulokset julkistetaan syyskuussa 2025.

Hankkeen tavoiteaikataulun mukaan Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhdistävän museon uudisrakennus voisi avautua vuonna 2030.

Helsingin kaupunki ja Suomen valtio ovat ehdollisesti sitoutuneet pääomittamaan uutta museota yhtä suurin osuuksin. Pääomittajien joukkoon on tähän mennessä liittynyt myös kolme yksityistä säätiötä: Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.    

Tekeillä on aivan uudenlainen kansainvälisen huipputason museo, joka kantaa muistiorganisaation roolia viisaasti ja vastuullisesti.

Seuraa museohankkeen uutisia täällä

Kuva: Kari Ylitalo