Helsingin designpääkaupunkivuosi 2012 oli lähtölaukaus muotoilun laajemmalle käytölle läpi kaupunkiorganisaation. Vuoden aikana muotoilusta tuli yhteiskunnallinen asia ja puheenaihe, ja käyttäjän näkökulma osana suunnittelua korostui. Eri alojen tekijöiden välille syntyi uutta yhteistyötä ja kaupunkiin muodostui uusia yhteisen tekemisen tapoja ja paikkoja.
10 vuoden aikana Helsingistä on tullut kansainvälisesti tunnettu muotoilukaupunki, jonka kokemusta ja osaamista arvostetaan. Muotoilun avulla on kehitetty kaupunkilaisten palveluita ja kaupunkiympäristöä, yhdessä muotoilualan toimijoiden ja oppilaitosten kanssa.
Vuosi 2022 on muotoilun juhlaa Helsingissä
Juhlavuonna tuodaan näkyväksi onnistumisia ja oppeja Helsingin 10-vuotiselta muotoilumatkalta ja suunnataan katse tulevaisuuteen: muotoilun merkitykseen hyvän elämän ja yhdenvertaisen kaupungin rakentumisessa.
Tulevaisuudessa muotoilu on entistä systemaattisemmin osa kaupungin palvelujen käyttäjälähtöistä uudistamista sekä kaupunkiorganisaation tuottavuuden parantamista. Hyvä muotoilu ja arkkitehtuuri tukevat helsinkiläisten hyvinvointia, parempaa kaupunkilaiskokemusta ja Helsingin brändiä. Muotoilulla tuetaan myös kaupungin palautumista koronapandemiasta.
Vuoden 2022 aikana Helsingin muotoiluosaamista juhlistetaan erityisesti julkisen kaupunkitilan erilaisilla kehittämisprojekteilla placemaking-kokeiluista uuteen teemaleikkipuistoon. Muotoilulla on myös avainrooli kaupungin digitaalisessa kehittämisessä.
Lasten ja nuorten arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimista tuetaan opettajille tarjottavalla täydennyskoulutuksella.
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelu etenee, ja Helsingin Makasiinirannan suunnittelukilpailu ratkeaa.
Juhlavuosi huipentuu syksyllä, kun vuosittain järjestettävä, Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali, Helsinki Design Week, valtaa kaupungin 1. –11.9.2022.
WDC Helsinki 10 vuotta -juhlavuoden tietoja päivitetään näille sivuille vuoden mittaan.
Kuva: Jussi Hellsten