Siirry sisältöön

Tanssin talon avajaisia juhlitaan keskiviikkona

Suomen ensimmäisen ja suurimman kokonaan tanssille ja tanssikulttuurille omistetun talon avajaisia vietetään keskiviikkona 2. helmikuuta. Tanssin talon gaalassa esiintyvät kotimaiset tanssijat. Ohjelmaa voi seurata Yle Teemalla ja Areenassa kello 20 alkaen.

Näyttämölle nousevat Tero Saarinen Company, Tanssiteatteri Tsuumi, Helsinki Dance Company & Kinetic Orchestra, Pimeä hedelmä feat. Amanda & Lydia sekä Reija Wäreen ohjauksessa koottu tanssija-koreografien tervehdys Tanssin talolle.

Keväällä tulossa tanssitaidetta, kilpailuja, juhlanäytöksiä ja konsertteja

Tanssin talon helmikuun tapahtumat ovat koronatilanteen vuoksi peruttu. Loppukeväälle on kuitenkin julkaistu runsaasti monenikäisille suunnattuja tanssiesityksiä ja -tapahtumia. Ohjelma täydentyy myös uusilla esityksillä ja tapahtumilla. Ajantasaiset tiedot ja mahdolliset muutokset kannattaa tarkistaa ohjelmakalenterista.

Esityksiä ja tapahtumia tuottavat alan toimijat että itse Talo. Se myös vuokraa jo avattua harjoitussaliaan tanssikäyttöön. Tanssin Talon ohjelmakumppaneita ovat Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Tanssiteatteri Hurjaruuth, Tero Saarinen Company sekä Zodiak – uuden tanssin keskus.

Ensimmäinen Sparks-tuotanto nähdään syksyllä 2022

Tanssin talon kehittämishanke Sparks tuottaa yhteensä kuusi kantaesitystä. Katsojat pääsevät katsomaan muun muassa uransa alussa olevien taiteilijoiden esityksiä Pannuhallissa ja suurella näyttämöllä Erkko-salissa.

Hanke koostuu tutkimus- ja kehittämisvaiheesta, residenssivaiheesta ja tuotantovaiheesta. Sen yksi tehtävistä on luoda  yhteyksiä kansainvälisiin verkostoihin. Hankkeeseen kutsuttiin mukaan neljä kansainvälistä asiantuntijaa jakamaan osaamistaan ja kokemuksiaan koreografiasta, dramaturgiasta, tuottamisesta, verkostoitumisesta ja kiertuekäytännöistä.

Mathilde Monnier on arvostettu ranskalainen koreografi ja Centre National de la Dansen entinen johtaja, Antony Hamilton on palkittu australialainen koreografi ja Chunky Move -ryhmän taiteellinen johtaja, Bia Oliveira toimii isobritannialaisen Sadler’s Wells -teatterin tuotanto- ja kiertuejohtajana, Katherine Profeta on yhdysvaltalainen dramaturgi ja Yalen yliopiston dramaturgian ja draamallisen kritiikin professori.

Tanssin ehdoin suunniteltu rakennus

Tanssin talo käsittää yli 5400 tanssille omistettua neliötä. Se tarjoaa huippupuitteet tanssin ja sirkuksen esittämiselle ja kokemiselle.

Tilat muodostuvat reilun 5000 m2 uudisrakennuksesta sekä lähes 1500 m2 laajuisesta Kaapelitehtaan vanhaan tehdasrakennukseen peruskorjatusta osasta. Talon ytimessä ovat 700-paikkainen Erkko-sali, 235-paikkainen Pannuhalli sekä Aula. Taloon kuuluu myös harjoitussali ja toimistotiloja.

Esityssalit ovat muuntuvia ja monikäyttöisiä. Esimerkiksi Erkko-salin katsomo, näyttämö ja sivunäyttämö voidaan kukin erotella omiksi tapahtumatiloikseen tai yhdistää yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi, jonne mahtuu jopa 1000 henkilöä. Erkko ja Pannu soveltuvat tanssi- ja sirkusesitysten lisäksi esimerkiksi konserteille.

Rakennushankkeen ovat suunnitelleet arkkitehtitoimistot JKMM ja ILO.

Rakentamisen rahoittajiin kuuluvat Helsingin kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö, Jane ja Aatos Erkon säätiö ja Kiinteistö Oy Kaapelitalo. Kaikkineen Tanssin talo sekä Kaapelitehtaan Lasipiha muine tilaparannuksineen maksoi lähes 42 miljoonaa euroa. Helsingin kaupungin osuus oli 9,95 milj. euroa.

Toimintaa rahoitetaan julkisella rahoituksella ja yhdistyksen omalla tulonhankinnalla.

Lisää aiheesta
Avajaisohjelma
Kevään ja syksyn ohjelma 
tanssintalo.fi
Yle Areena: Kohti Tanssin taloa.Tanssijat juhlivat uutta Tanssin taloa 
ILO Arkkitehdit > Tanssin talon video
JKMM Arkkitehdit

Kuva: Tuomas Uusiheimo

Uutinen julkaistu 27.1. ja päivitetty 28.1.
Pannuhallin istuinluku nykyään 235. Tapahtumatorista käytetään nyt Tanssin talon aula -nimeä.
Uutista päivitetty myös 2.2.