Siirry sisältöön

Nexus Hackathon haastoi lukiolaiset innovaatiokilpailuun – voittajatiimi kehitti sovelluksen nuorten someongelmiin

Minkälaisia innovaatioita syntyy, kun 90 osallistujalle annetaan haaste ja kaksi päivää aikaa löytää siihen ratkaisu? Helsingin seudun lukiolaiset joutuivat tiukan paikan eteen osallistuessaan Junctionin organisoimaan Nexus Hackathoniin. Helsingin kaupunki oli yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista.

Teknologiatapahtumistaan tunnettu Junction järjesti 12.–13.9. Nexus Hackathonin, jossa lukiolaiset saivat innovaatiohaasteita Roviolta, Vattenfallilta ja MinnaLearnilta. Helsingin kaupungin yrityspalvelut oli mukana sparraamassa nuoria. Junction on järjestänyt hackathoneja ennenkin, mutta nyt innovaatiokilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa lukiolaisille.

”Olemme käyneet esittelemässä lukioissa hackatonin ideaa, sillä mielestämme tämä on mahtava tapa kehittää luovia ongelmanratkaisutaitoja ja verkostoitua”, Junctionin CFO Kalle Koivu totesi.

Nexus Hackathon järjestettiin Helsingin start up -kampus Maria 01:ssä, jossa kuusitoista 3-5 hengen tiimiä työskenteli Rovion, Vattenfallin ja MinnaLearnin haasteiden kimpussa. Yritysten edustajat olivat myös paikan päällä ohjeistamassa ja auttamassa osallistujia. Nuoret saivat valita, minkä yrityksen haastetta he lähtivät toteuttamaan. Hackathonit ovat loistava väylä oppia uuden ajan työelämän haasteita, jossa pelkkä korkeakoulututkinto ei enää riitä.

Hackathonin haasteissa kororostuivat vastuullisuusteemat. Vattenfall toivoi ehdotuksia nuorten kohderyhmien tavoittamiseksi energiakysymyksissä. Rovion haaste liittyi energiankulutuksen minimoimiseen, sillä tiimien tehtävänä oli kehittää viihdyttävä peli ilman sähköä. Peli saattoi olla vaikka lauta- tai korttipeli, mikä on tyypillinen tapa opetella pelisuunnittelua: ensin aloitetaan yksinkertaisesta lautapelimallista ennen kuin koodataan mitään.

Luovalla ongelmanratkaisulla huippuideoita

Kuva: Nexus
Hackathonin voittivat Niklas Frilund, Tom Autio ja Ville Simonen (Sanna Wallenius)

Tutkimusten mukaan yhä useammat nuoret kokevat sosiaalisen median ahdistavana ja riittämättömyyden tunteita aiheuttavana paikkana. MinnaLearn haastoi hackathonin osallistujat ratkaisemaan tätä ongelmaa.

Koko Nexus Hackathonin voittajaksi nousi lopulta Niklas
Frilundin,
Tom Aution ja Ville Simosen innovaatio nimeltä C.O.P.E. Tiimin idea oli kehittää kännykkäsovellus, joka toimii päinvastaisesti kuin Facebookin, Instagramin ja Tiktokin kaltaiset jättialustat.

”C.O.P.E. ei perustu addiktoiviin algoritmeihin, vaan sen päätavoitteena olisi tehdä käyttäjiensä elämästä stressittömämpää, tuoda esiin aidompaa elämää ja muistuttaa riittävistä sometauoista”, Ville Simonen luonnehti.

Etelä-Tapiolan lukiossa opiskeleva tiimi äänestettiin ylivoimaiseksi voittajaksi. Palkinnoksi ryhmä sai tuhat euroa.

”Tosi mahtavalta tuntuu. Vaikka meilläkin oli välillä vaikeat vaiheemme, varsinainen mobiilisovelluksen idea lähti syntymään nopeasti”, Simonen arvioi.

Tiimien luovat ratkaisut yllättivät myös MinnaLearnin.

”Tämä on ollut uskomattoman hieno tapahtuma. Nexus Hackathonin haasteet olisivat monelle pitkän linjan tekijällekin vaikeita, mutta nuoret lähtivät selvittämään niitä ennakkoluulottomasti. Tiimit ovat käyttäneet luovasti eri välineitä ja suhtautuneet ongelmiinkin uteliaasti ja tekemisen meiningillä”, Head of Learning Groups Sampo Leino kiittelee.

Helsinki on paras paikka startup-yritykselle

Helsingin kaupunki oli yksi Nexus Hackathonin yhteistyökumppaneista. Kaupungin Startup Business Advisor Touko Kontro kävi perehdyttämässä osallistujia kasvuyrityksen rakentamiseen.

”Startup-yrityksille tärkeintä on paikantaa ongelmia ja keksiä niihin ratkaisuja teknologiaa hyödyntäen. Tuotetta pitää malttaa rakentaa pitkäjänteisesti ja etsiä kohderyhmä, joka on valmis maksamaan siitä”, Kontro kertoo.

Startup-yrityksiin liittyy Kontron mukaan paljon väärinkäsityksiä ja sankaritarinoiden luomaa hypeä, joiden loisteessa unohtuu, kuinka paljon työtä kannattavan ja kasvusuhdanteisen liiketoiminnan rakentaminen vaatii.

Suomea ja Helsinkiä hän pitää täydellisenä paikkana kasvuyrityksen perustamiseen. Hackathonien, Assemblyn, Slushin ja Ropeconin kaltaiset tapahtumat ovat luoneet teknologia-aloille hyödyllistä verkostoa. Helsingin Maria 01:stä on puolestaan kasvamassa Euroopan suurin startup-kampus.

”Meillä on loistava startup-ekosysteemi ja paljon mentoreita ja valmentajia. Vertaistuella ja verkottumisella on iso merkitys”, Kontro muistuttaa.

Helsingin yrityspalveluiden kasvuyritystiimi auttaa eri vaiheissa olevia startup-tiimejä verkostojen luomisessa ja rahoitusyhteyksissä. NewCo Acceleratorista saa puolestaan pitkäaikaista tukea ja henkilökohtaista valmennusta kiihdyttämön kokeneen tiimin toimesta. Ulkomaisille yrittäjille on räätälöity oma palvelupaketti, joka helpottaa Suomen markkoille saapumista.  

”Olemme Helsingin kaupungilla valmentaneet jo tuhansia startup-yrityksiä vuodesta 1993”, Touko Kontro kertoo.

Lisätietoa:

Helsingin kaupungin startup-palveluista: https://newcohelsinki.fi/fi/palvelut/startup-palvelut/   
Nexus Hackathonista: https://www.nexus-hack.com/

Uutisen pääkuva: Nuorille suunnatun Nexus Hackathon -innovaatiokilpailun haasteissa
kororostuivat vastuullisuusteemat (Sanna Wallenius)