Siirry sisältöön

Miten Helsinki muotoilee? – Tutustu kaupungin muotoilutekemiseen uudella Design Helsinki -sivustolla

Helsinki on jo kymmenen vuoden ajan kehittänyt kaupunkia ja palveluita muotoilun avulla. Nyt tieto Helsingin muotoilutekemisestä ja -hankkeista on koottu yhteen paikkaan, uudelle Design Helsinki -sivustolle.

”Helsinki on maailmalla tunnettu muotoilun innovatiivisena hyödyntäjänä, ja Helsingin asiantuntijat ovat haluttuja puhujia kansainvälisissä tapahtumissa ja keskusteluissa. Olemme tehneet rohkeita ratkaisuja muotoilun käytöstä kaupungin ja palvelujen kehittämisessä, mutta tietoa tekemisestämme ja sen laajuudesta ei ole ollut helposti saatavilla. Uusien Design Helsinki -sivujen myötä meillä on yksi osoite, johon sekä kotimainen että kansainvälinen kaupunkimuotoilusta kiinnostunut yleisö voidaan ohjata”, toteaa Helsingin designjohtaja Hanna Harris.

Helsingin muotoilumatkan voi katsoa alkaneen vuonna 2012, kun Helsinki oli yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisen ja Lahden kanssa maailman muotoilukaupunki, World Design Capital (WDC). Vuonna 2014 Helsingille myönnettiin Unescon City of Design -status, ja vuonna 2016 Helsinki palkkasi ensimmäisenä eurooppalaisena kaupunkina kaupunkitasoisen designjohtajan. Myös kaupungin sisäinen muotoilutiimi, Helsinki Lab, starttasi samoihin aikoihin.

”Ensi vuonna Helsingin menestyksekkäästä World Design Capital -vuodesta tulee kuluneeksi 10 vuotta. Tätä on syytä juhlia ja tuoda entistä vahvemmin esiin, miten moninaisesti muotoilu ja muotoilijat ovat vaikuttaneet kaupungin kehitykseen näiden 10 vuoden aikana – ja mitkä ovat suunnitelmamme tulevaisuudelle. Uusi sivusto vastaa tähän tarpeeseen”, painottaa Helsingin toisena designjohtajana keväällä 2020 aloittanut Harris.

Helsingissä muotoilusta hyötyvät kaikki

Helsingissä muotoiluhankkeita tehdään yhdessä eri toimialoille levittäytyvän yli 200 kehittäjän verkoston, muotoilutoimistojen ja muiden kumppaneiden kanssa. Osana kaupunginkansliaa toimiva Helsinki Lab koordinoi kaupungin sisäistä muotoilutoimintaa yhdessä designjohtajan kanssa.

”Helsinki Labin tehtävänä on edistää muotoilun käyttöä kaupungin kehittämisessä. Olemme tukipylväs, ja tarjoamme neuvoa ja tukea kaupungin muotoiluhankkeisiin. Labin asiantuntijoilta saa neuvoja käyttäjälähtöisen näkökulman huomioimiseen, muotoilupalveluiden hankintaan sekä systeemisten muutosten edistämiseen”, kertoo Helsinki Labia vetävä kaupunkimuotoilupäällikkö Päivi Hietanen.

Helsingin kaupungin palvelumuotoilun puitesopimukseen kuuluu kahdeksan palveluntuottajaa. Hankkeita puitejärjestelyn puitteissa on vuosittain noin 75, ja hankintoja tehdään noin 2,5 miljoonalla eurolla vuosittain.

”Muotoilua tehdään läpi kaupunkiorganisaation, kaikilla toimialoilla, joten muotoilu todella koskettaa kaikkia helsinkiläisiä, muodossa tai toisessa”, painottaa Hietanen.

Muotoilu ja käyttäjälähtöinen ote on vaikuttanut esimerkiksi kaupungin digitaalisten palveluiden uudistamiseen sekä siihen, miten ikäihmisten liikkumista tuetaan.

”Muotoiluajattelun lähtökohtana on asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen. Helsinki on olemassa helsinkiläisiä varten, joten keskeistä kaupungin kehittämisessä on ymmärtää ja huomioida eri asukasryhmien toiveet ja tarpeet. Kuluneen vuosikymmenen aikana muotoilusta on tullut erottamaton osa kaupungin toimintaa”, iloitsevat Harris ja Hietanen.

Lisää esimerkkejä Helsingin muotoiluhankkeista löytyy Design Helsinki -sivuston Muotoilutarinoista.

Lue lisää

Design Helsinki -sivusto