Siirry sisältöön

“Mikä on viisasta?” kysyy syyskuussa järjestettävä Helsinki Design Week

Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 9.–19. syyskuuta kaupungilla ja verkossa. Aiheena on “Mikä on viisasta?”. Päätapahtumat pidetään ydinkeskustassa, Glasshouse Helsingin tiloissa. Ohjelmassa on näyttelyjä, keskustelutilaisuuksia ja juhlia. Avoin tapahtumahaku viralliseen festivaaliohjelmaan on käynnissä 27. toukokuuta asti.

Tapahtuma tarjoaa myös Lasten Designviikon ohjelmaa. HDW levittäytyy rakennuksen toiseen, kolmanteen ja neljänteen kerrokseen Aleksanterinkatu 13:ssa sijaitsevassa rakennuksessa.

Mutta mistä aihe? Näin vastaa arkkitehti, emeritusprofessori
Juhani Pallasmaa:

Viisaudessa yhdistyvät tieto ja tunne, äly ja muisti, järki ja näkemys, varmuus ja epävarmuus. Viisaus vaatii myös mielikuvitusta, ja itse asiassa viisaus onkin pohjimmiltaan mielikuvituksen taitoa. Viisaudella on myös eettinen ulottuvuutensa, koska viisautta ei ole ilman eettistä arviointia ja vastuuta. Viisaus on eksistentiaalinen lahja – ja epäilemättä ihmisen ylevin ominaisuus.

Covid-19-pandemiasta johtuva poikkeustilanne jatkuu ja tämä on otettu huomioon syyskuun tapahtumien suunnittelussa. Muutoksia suunnitelmiin tehdään tarvittaessa. Glasshouse Helsinkiin rakentuvan päänäyttelyn arkkitehtuuri suunnitellaan huolellisesti ja pääsylippuja on myynnissä vain rajallinen määrä.

Päänäyttely on U-joints: Knots & Knits

Tämän vuoden päänäyttely on Andrea Caputon ja Anniina Koivun arkkitehtuurissa ja muotoilussa käytettäviä liitoksia tutkiva kolmivuotinen projekti U-joints.  Ensimmäinen U-JOINTS-näyttely pidettiin vuoden 2018 Milano Salone del Mobilessa.

Liitokset ovat usein näkymättömiä ja kohteeseen tyylikkäästi piilotettuja, joten ne jäävät helposti huomaamatta. U-joints kiinnittää huomiomme näihin ”salaisiin” yksityiskohtiin ja kutsuu meidät huomaamaan esineen tai rakenteen kauneuden ja laadun detaljin kautta. Helsinki Design Weekillä Knots & Knits purkaa tekstiilien, verkkojen ja punosten liitoksia. Olipa kyse takilasta, vetoköydestä, lounaspaketin tai lahjan käärimisestä, nuorallatanssijan valssilangan kiinnittämisestä, turvaköydestä tai lasten kiipeilytelineestä, solmuja pidetään vanhimpina ja perustavimmanlaatuisina liitoksina, kertoo kuraattori Anniina Koivu.

Tulevaisuuden toimisto

Toinen ohjelmakokonaisuus on Tulevaisuuden toimisto -installaatioiden sarja. Tapamme tehdä toimistotyötä on muuttunut. Tarve kohdata ihmisiä ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään. Tuleeko toimistoista entistäkin tärkeämpiä kokoontumispaikkoja, joissa kohdata yhteenkuluvuutta, vaihtaa ajatuksia ja kehittää uutta? Miten tilasuunnittelu vastaa muutostarpeeseen? Miten suunnitellaan kestävästi tiloja, jotka ovat joustavasti muunneltavissa erilaisiin käyttötarkoituksiin; erilaisille tekijöille, yhteisiin ideointihetkiin tai keskittymistä vaativaan itsenäiseen työhön? Mukana on eturivin kalustevalmistajia, toimistosisustajia, palvelujen tarjoajia ja työn tekemisen tulevaisuuden asiantuntijoita.

Avoin tapahtumahaku viralliseen festivaaliohjelmaan on käynnissä 27. toukokuuta asti. Helsinki Design Weekin klassikkotapahtuma Design Market järjestetään Kaapelitehtaalla sekä myyjien omissa verkkokaupoissa 11.–12.9. Hakuaika myyjille on käynnissä 27. toukokuuta asti. Festivaalitöihin vapaaehtoiseksi haku alkaa kesäkuussa 2021.

HDW levittäytyy rakennuksen toiseen, kolmanteen ja neljänteen kerrokseen. Tilaa riittää, sillä kyseessä on vuonna 1900 valmistunut, niin sanottu Lundqvistin liikepalatsi. Rakennuksen suunnitteli jugend-arkkitehti Selim A. Lindqvist.

Lisää aiheesta
HDW:n päätapahtumat
Avoin tapahtumahaku

Kuva: Matti Similä/HKM