Siirry sisältöön

Lasten designviikolla muotoillaan tulevaisuuden kaupunkia

Yksi Helsinki Design Week -festivaalin suosituimpia ohjelmia on Lasten designviikko. Tänä vuonna Lasten designviikon tapahtumissa muotoillaan tulevaisuuden kaupunkia ja kuullaan esityksiä lapsia ja nuoria inspiroivista aiheista.

Lasten designviikko tarjoaa nuoremmille kaupunkilaisille puuhaa, joka tutustuttaa muotoilun ja arkkitehtuurin maailmaan. Lasten designviikkoa vietetään osana Helsinki Design Week -festivaalia 1.–11. syyskuuta.

Lasten ikkunoissa kurkistetaan tulevaisuuden kaupunkiin

Lasten designviikon ”Lasten ikkunat” -päätapahtumassa lapset ja nuoret rakentavat yhdessä muotoilijoiden ja muotoilukasvattajien kanssa ”Tulevaisuuden avoin kaupunki” -teemaisen installaation Aleksanterinkatu 13:n katutason ikkunoihin. Installaatio rakennetaan 3. –4. syyskuuta, ja lopputulos on nähtävillä koko Helsinki Design Weekin ajan 11. syyskuuta saakka.

Työpajoissa rakentamisprosessin ja valmiin installaation kautta pohditaan sitä, millainen on unelmien kaupunki. Lapset ja nuoret pääsevät osallistumaan muotoiluprosessiin, ja oppimaan, millaista suunnittelijan työ valintoineen ja ratkaisuineen on.

Lauantaina 3. syyskuuta installaatiota rakennetaan nuorten kanssa, ja mukana on muotoilijoiden lisäksi myös Urban Tech Helsingin asiantuntijoita ja start up -yrittäjiä. Urban Tech Helsinki on erityisesti puhtaaseen energiaan, liikkumiseen, kestävään rakentamiseen ja kiertotalouteen keskittyvä hautomo, joka synnyttää innovatiivisia yrityksiä ratkaisemaan kaupunkien haasteita.

”Työpajoissa Urban Tech startup-tiimit keskustelevat nuorten kanssa kaupunkien tulevaisuudesta ja esittelevät heille omia innovaatioitaan, jotka osaltaan voivat olla ratkaisemassa meidän yhteistä tulevaisuutta”, kertoo Helsingin kaupungin erityissuunnittelija Taina Seitsara.

Lauantain nuorten työpajaan voi ilmoittautua mukaan täällä.

Sunnuntaina 4. syyskuuta on vuorossa kaikille lapsille avoin non-stop -työpaja, johon voi hypätä mukaan klo 10–16. Työpajaohjaajat ohjaavat ryhmää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lapset osallistuvat työpajaan aikuisen kanssa.

Työpajoissa tehdyt installaatiot ovat nähtävillä 3.–11. syyskuuta Aleksanterinkatu 13 ikkunoissa.

Designmuseon ja Ornamon muotoilukasvatusohjelma Designakatemia vastaa tapahtuman pedagogisesta suunnittelusta ja toteutuksesta. Toteutuksessa ovat mukana myös Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala sekä Urban Tech Helsinki.

Lisätietoja Lasten ikkunoista täällä.

Lasten PechaKuchassa esityksiä lapsia inspiroivista aiheista

Osana koululaisille tarjottavaa Kulttuuripolku-ohjelmaa Helsinki Design Week järjestää 6. syyskuuta lasten PechaKucha -tapahtuman. Helsinkiläisiä 5.-luokkalaisia on kutsuttu mukaan valmistelemaan yhdessä opettajiensa kanssa Suomen muotoilukasvatusseura Suomun ohjeistuksella 20 kuvasta koostuvia PechaKucha -puheenvuoroja.

Puheenvuorojen aiheina voi olla mikä vaan, mikä inspiroi ja innostaa koululaisia juuri nyt – kuten vaikkapa jalkapallo tai videopelit.

Lasten PechaKucha esitykset järjestetään Keskustakirjasto Oodin Maijansalissa tiistaina 6. syyskuuta klo 12–14. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Esitysten kieli on suomi.

Lisätietoja Lasten PechaKucha-ohjelmasta täältä.

Vuonna 2005 perustettu Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali. Vuosittain syyskuussa järjestettävällä monialaisella festivaalilla näyttäytyvät muotoilun eri osa-alueiden lisäksi muun muassa muoti, arkkitehtuuri ja kaupunkikulttuuri. Helsinki Design Weekiä tuottaa designpalvelutoimisto Luovi Productions Oy. Helsingin kaupunki on Helsinki Design Weekin pääyhteistyökumppani.

Lisätiedot

Lasten designviikko
Helsinki Design Week
Helsinki muotoilukaupunkina

Kuva: Helsinki Design Week