Siirry sisältöön

Lapset sukeltavat tietokoneiden maailmaan – Ruoholahteen suunnitteilla teemaleikkipuisto

Helsingin kaupunki suunnittelee uutta teemaleikkipuistoa, jossa jo pienet lapset voivat uppoutua tietokoneiden maailmaan – ilman konetta, leikkien ja puuhaten. Palkitun kirjailija-kuvittaja Linda Liukkaan ideoiman puiston suunnittelu käynnistyy syksyllä.

Tietokoneteemainen puisto ja sen toiminta suunnataan sekä leikki-ikäisille että alakoululaisille. Suunnittelussa huomioidaan myös vanhemmat kävijät.

”Maailman toimivimmassa kaupungissa koko kaupunkia voidaan rohkeasti hyödyntää oppimisen tilana. Uudessa leikkipuistossa lapset pääsevät tutustumaan kekseliäällä tavalla tietokoneiden maailmaan, kun luomme jokaiselle helsinkiläiselle saavutettavan ja avoimen paikan oppimiselle ja leikkimiselle. Tällaiset teemapuistot ovat omiaan edistämään Helsingin innovatiivista kokeilukulttuuria ja moninaista kaupunkikulttuuriamme”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Suunnittelua tehdään yhdessä käyttäjien kanssa

Leikkipuiston suunnittelussa ovat asiantuntijoina Linda Liukas, Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä sekä puiston tulevat käyttäjät lapsista leikkipuiston henkilökuntaan ja alueen muihin toimijoihin. Yhteistyö käynnistyy ensi syksynä.

Linda Liukas tunnetaan parhaiten kymmenille kielille käännettyjen ja palkittujen Hello Ruby -kirjojen luojana. Puisto onkin saanut ideansa Hello Ruby: Matka tietokoneeseen -kirjan tarinasta, jossa päähenkilö Ruby tipahtaa tietokoneen sisään.

”Mitä jos tietokoneiden toiminnasta voisi oppia kiipeilemällä ja kierimällä? Entä jos ohjelmoinnillisen ajattelun perusteisiin pääsisi tutustumaan trampoliinilla? Mitä jos teemaleikkipuisto tekisi teknologiasta lähestyttävämpää, leikkisämpää ja tutumpaa?” Liukas pohtii.

”Teemaleikkipuisto ammentaa Helsingin vahvasta leikkipuistokulttuurista tuoden siihen ripauksen tarinallista teknologia-ajattelua. Tavoitteena on tuoda uusia ilon, oivalluksen ja yhdessäolon hetkiä kaikille yhteiseen kaupunkitilaan”, jatkaa designjohtaja Hanna Harris.

Puisto tulee hyvien yhteyksien ääreen Ruoholahteen

Teemaleikkipuisto tulee nykyiseen Leikkipuisto Ruoholahteen Ruoholahdenkanavan etelärannalle (Laivapojankatu 8). Sinne pääsee helposti metrolla, raitiovaunuilla ja pyöräillen.

Puistoa voi tulevaisuudessakin käyttää lähileikkipuistona. Siellä riittää tilaa myös perinteisille leikkivälineille.

Kuva: Linda Liukas,
Kartta: Helsingin kaupunki