Siirry sisältöön

Kasarmitorin kesä on turvallisten kohtaamisten juhlaa – mukana myös kesäkatukokeilu

Kasarmitorin kesän tilallinen konsepti ja liikennesuunnitelmat ovat valmistuneet. Terassialueen ja kesäkatujen visuaalinen ilme saa inspiraationsa merellisestä Helsingistä, kesäjuhlista ja turvallisista kohtaamisista.

Muistammeko vielä sen ihanan, nosteisen tunnelman, joka liittyy juhannukseen ja ylipäätään kesäjuhliin? Kasarmitorin kesässä juhlistetaan vapautta ja turvallisia kohtaamisia, kertoo alueen tilallisen konseptin yhteistyössä WSP:n asiantuntijoiden kanssa tehnyt suunnittelija Linda Bergroth.

Kesäjuhlatunnelmaan pääsee jo terassia kohti navigoitaessa, sillä Kasarmikatu sekä Pohjoinen Makasiinikatu muutetaan kesän ajaksi jalankulkijoita houkutteleviksi kesäkaduiksi ja ne koristellaan kukkaseppelein. Kesäkatujen varsille tulee myös oleskelualueita, merellisiä luotoja, joiden päälle on mukava pysähtyä seuraamaan vaikkapa alueella järjestettävää yllätyksellistä oheisohjelmaa.

Kesäkatukokeilut reitittävät kulkua niin Esplanadilta Kasarmitorin terassille kuin sieltä Helsinki Biennaalin paviljongille ja lähtölaiturillekin. Reitittämisen lisäksi kesäkatukokeilujen tavoitteena on viihtyisämmän kaupunkitilan luominen.

Kasarmitorin seutu on keskeisestä sijainnistaan huolimatta yllättävän tuntematon monille helsinkiläisillekin. On hienoa, että tällä kokeilulla pystymme elävöittämään aluetta ja kutsumaan ihmisiä sinne nauttimaan kesästä, sanoo projektisuunnittelija Henna Hovi Helsingin kaupunkiympäristön toimialan liikennesuunnittelusta.

Luotojen lisäksi merellinen teema tulee kuulumaan alueen äänimaisemassa ja näkymään alueen kasvillisuudessa. Samanlaista kukkaloistoa kuin Senaatintorilla oli viime kesänä, ei Kasarmitorille ole tulossa, vaan kasvillisuus on nyt enemmän heiniin ja ruokoihin painottuvaa.

Hienovarainen, elegantti yhdistelmä kaupunkikulttuuria ja luontoa, kuvailee Bergroth, joka vastasi viime kesänä myös Senaatintorin kesän visuaalisesta ilmeestä.

Terassin myyntipisteinä toimivat Senaatintoriltakin tutut lautamökit, tällä kertaa hillityn harmaan värisinä. Myyntipisteitä tulee Kasarmitorille yhteensä 12 sekä kioski ja asiakaspaikkoja noin 560. Ravintoloitsijat terassille on valittu huhtikuussa.

Kasarmitorilla seisova kuvanveistäjä Pekka Kauhasen luoma talvisodan muistopatsas Valon tuoja on myös huomioitu suunnittelussa ja se saa arvoisensa tilan. Kymmenmetrisen teoksen läpi siivilöityvät valonsäteet ovat keskeinen osa Kasarmitorin kesän ilmettä.

Valon tuojia tarvitaan myös tähän päivään ja toivomme, että tämä Kasarmitorin kesän kokonaisuus voisi olla yksi sellainen, kiteyttää Bergroth.

Koronaturvallisuus on otettu huomioon lähtökohtaisesti koko terassi- ja katukokeilualueen suunnittelussa. Esimerkiksi turvavälit, käsienpesupisteet ja kulkusuunnat on mietitty tarkasti.

Kasarmitorin kesä on Helsingin kaupungin eri toimialojen yhteinen hanke, jonka käytännön organisoinnista ja koordinoinnista vastaa kaupungin omistama kiinteistökehitysyhtiö Helsingin Leijona Oy. Kasarmitorin kesän on määrä aueta Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta ja olla auki joka päivä aina 15. elokuuta saakka.

Kasarmitorin kesän terveysturvallisuus:

  • Koko terassialueen suunnittelu ja toiminta perustuu valtakunnallisiin koronalinjauksiin
  • Alueen tilankäytössä on tarkkaan mietitty turvavälit, asiakaspaikkojen määrä, kulkusuunnat, pöytien ja myyntipisteiden asettelu jne.
  • Alueelle tulee selkeät opasteet, joissa on turvallisuusohjeita jne.
  • Alueelle tulee käsienpesupisteitä (juokseva vesi)
  • Alueelle tulee riittävä määrä vessoja, joissa hygienia on erityisesti huomioitu (siivous, kulkusuunnat, käsienpesumahdollisuus)
  • Alueelle tulee tehostettu valvonta

 

Lisää aiheesta:
https://kasarmitorinkesa.hel.fi/

Kuva: Kokoro