Siirry sisältöön

Ihan tavallista, liikkuvaa elämää – Kirsti Westerlundille liikkuminen arjessa on itsestäänselvyys ja ikääntyminen muutoksiin sopeutumista

Helsinki on toukokuun alussa käynnistänyt ikäihmisten arkiliikkumiseen kannustavan Anna arjen liikuttaa -kampanjan. Liikkuminen onkin ikääntyessä tärkeämpää kuin koskaan. Kyky liikkua on itsenäisen elämän ja mielekkäiden asioiden mahdollistaja.

Ikäihmisten elämäntilanne, fyysinen kunto, toimintakyky ja liikunnan harrastaminen vaihtelevat suuresti. Tästä syystä kampanjaan on tuotu helsinkiläisten ikäihmisten omia liikkumistarinoita.

Kirsti Westerlund, 83, tiedostaa liikkumisen vaikutuksen toimintakyvyn säilymiseen, ja pitää siksi huolta liikkuvan arjen rutiineista. Kilpaurheilua ja tavoitteellista liikuntaa hän ei ole koskaan kokenut omakseen, mutta nauttii luonnossa liikkumisesta ja fyysisesti aktiivisesta elämästä. Vaikka ikääntyminen on tietyistä asioista luopumista, on hän päivittäin kiitollinen siitä, mihin omat resurssit vielä riittävät.

Viime vuosina Westerlund on alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota liikkumiseen, ja yrittänyt ylläpitää arjen aktiivisuutta tietoisesti, sillä on huomannut liikkumisen vaikutuksen kokonaisterveyteen. Hän tiedostaa olevansa 83-vuotiaaksi kohtuullisen hyväkuntoinen.

– Uskon että olisin huonommassa kunnossa, jos en liikkuisi. Liikkuminen on hyvin konkreettista ja ylläpitävää. Siksi koen, että tästä on hyötyä, sanoo Westerlund.

–  Arjen liikkumisen tulisi olla sellaista, että tuntee mielihyvää. Että kun tulee lenkin jälkeen kotiin, niin on tunne, että on antanut itselleen jotain. Mielihyvä minkä siitä saa, on paras kannustin.

Lue Kirsti Westerlundin liikkumistarina Helsinki Liikkuu -verkkosivuilta