Siirry sisältöön

Helsinki toteutti mittavan tapahtumakokonaisuuden Aasiassa –tiivis yhteistyö Team Finland -verkoston kanssa takasi onnistumisen etäaikana

Helsingin kaupunki toteutti kansainvälisen Designing Better Life -tapahtumakokonaisuuden onnistuneesti Aasiassa vuoden 2021 aikana, vaikka matkustusrajoitukset estivät kaupungin tapahtumatiimien matkustamisen paikan päälle Japaniin ja Kiinaan. Kokonaisuus opetti, että kansainvälisten tapahtumien toteuttaminen etänä on mahdollista vain saumattomalla yhteistyöllä Team Finland -verkoston kanssa.

Designing Better Life -kokonaisuuden mittavin tapahtuma järjestettiin syyskuussa 2021, kun Helsinki toimi Aasian suurimman muotoilufestivaalin, Beijing Design Weekin, virallisena vieraskaupunkina. Helsingin osin virtuaalisesti toteutettuun ohjelmaan tutustui yhteensä yli 10 000 festivaalivierasta.

Helsingin ohjelma järjestettiin muotoilufestivaalin päätapahtuman, Design Expon, yhteydessä. Paikan päälle Pekingiin pystytettiin yhteistyössä JKMM-arkkitehtien kanssa hyvää helsinkiläistä arkea esittelevä hirsinen installaatio, joka toimi myös tapahtuman näyttämönä. Ohjelmaan sisältyi yhdessä yrityskumppaneiden kanssa suunniteltuja työpajoja, keskusteluja sekä kaksi seminaaria, jotka käsittelivät kestävää kaupunkikehitystä ja koulutuksen innovaatioita.

”Beijing Design Weekin vierailijakaupunkina toimiminen osoitti yhteistyön voiman. Helsingin kaupunki toteutti ensimmäistä kertaa tämän mittakaavan kansainvälisen tapahtuman etänä, ja samalla otimme valtavan digiloikan tapahtumatuotannossa. Team Finland -verkoston tuki oli ensiarvoisen tärkeää, kun emme itse voineet matkustaa paikan päälle. Tapahtuma oli suuri yhteinen ponnistus, joka onnistui hienosti”, kertoo Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva

Yhteistyö tuotti näkyvyyttä Helsingille ja koko Suomelle

Team Finland -verkosto levittäytyy ympäri maailman. Sen tehtävä on lisätä Suomen tunnettuutta maailmalla, auttaa yrityksiä ja edistää kauppaa. Kiinassa Team Finland -verkostoon kuuluu Suomen suurlähetystön ja konsulaattien lisäksi Business Finlandin toimipisteitä, Suomen kauppayhdistyksiä ja kauppakamari Hong Kongissa. Paikalliset kontaktiverkostot ovat kattavat ja ulottuvat monelle alalle.

”Yhdessä toimien saamme aikaan isompia ja näkyvämpiä tuloksia. Helsingin Guest City -ohjelma ja muotoiluajattelu linkittyivät vahvasti myös Team Finlandin Kiinan painopisteisiin, kuten kestävään kaupunkikehitykseen ja koulutukseen,” kertoo Business Finlandin entinen Kiinan maajohtaja Eija Tynkkynen.

Peking on Helsingin ainoa ystävyyskaupunki ja tapahtuma vahvisti kaupunkien välistä yhteyttä entisestään. Eija Tynkkysen mukaan on tärkeää, että myös pandemian aikana Pekingissä näkyy, että Helsinki toimii ja ylläpitää suhteita ystävyyskaupunkiin. Siten koko Suomi saa näkyvyyttä tärkeällä markkina-alueella.

”Ystävyyskaupunkiyhteistyö on hyvin merkityksellistä Kiinassa. Kiinalaiset epäilemättä arvostavat sitä, että perumisen sijaan Helsinki toteutti ohjelman pandemiasta huolimatta”, Tynkkynen toteaa.

Kuvateksti: Beijing
Design Week näkyi Pekingin katukuvassa syys-lokakuussa 2021. Aasian suurimmalle
muotoilufestivaalille osallistuminen toi näkyvyyttä myös Helsingille ja
Suomelle. Kuva: Suomen Pekingin suurlähetystö

Paikallisten kumppaneiden merkitys korostuu etäaikana

Beijing Design Weekin Helsingin tapahtuman onnistuminen perustui yhteistyöhön laajan kumppaniverkoston kanssa niin Suomessa kuin Pekingissä. Helsingin kaupungin tapahtumatiimi toimi matkustusrajoitusten vuoksi täysin etänä ja Pekingin Suomen suurlähetystön ja Business Finlandin henkilöstö sekä muut paikalliset tapahtumakumppanit tekivät tärkeää työtä erityisesti paikan päällä tapahtuvan ohjelman eteen. Yhteistyö tarjosi samalla mahdollisuuden edistää yhteisiä päämääriä.

“Valtionhallinnon ja kaupungin yhteistyöllä edistetään monitasoista maakuvatyötä. Helsinki toikin Pekingiin tapahtumakokonaisuuden, jolla rakennettiin koko Suomen maakuvaa Kiinassa. Oli ilo nähdä, että Team Finland -hengessä Helsingin kaupunki ja suurlähetystö toimivat joustavasti yhtenä Helsingistä ohjattuna tiiminä, jossa suurlähetystön paikallistuntemus ja verkostot tukivat Helsingin erityisosaamista tapahtumatuotannossa ja -konseptoinnissa”, kertoo Suomen Pekingin suurlähetystön lehdistövirkamies Timo Sysiö.

Tapahtuman jälkeen yhteistyön hedelmät saivat uuden elämän, kun lähes kaikille Beijing Design Weekin ohjelmassa käytetyille materiaaleille löydettiin sopivat paikalliset jatkokäyttökohteet ja -tarkoitukset.

Kuvateksti:
Kiertotalouden hengessä esimerkiksi installaation hirsille,
kalligrafiateoksille ja kankaille löydettiin uudet paikalliset käyttökohteet
tapahtuman jälkeen. Kuvassa puhettaan pitää Soile Kauranen Suomen Pekingin suurlähetystöstä.
Kuva: Suomen Pekingin suurlähetystö

Japanissa yhteistyön tuloksena syntyi kolme tapahtumaa

Designing Better Life -tapahtumasarja on ollut vuoden 2021 aikana vahvasti esillä myös Japanissa. Fukuokan ja Tokion kaupungeissa toteutettiin vuoden aikana kolme erillistä tapahtumaa. Vuoden 2021 osalta tapahtumasarja päättyi joulukuun alussa Tokiossa järjestettyyn terveys- ja koulutusteknologioihin keskittyvään Designing Better Life – Helsinki
Meets Japan –
tapahtumaan.

Team Finlandin paikallinen verkosto oli Helsingin kaupungin tapahtumatiimin tukena myös Japanin tapahtumien järjestelyissä. Paikan päällä Tokiossa tapahtumapaikkana toimi Business Finlandin suomalaista puuarkkitehtuuria edustava Metsä-paviljonki, joka sijaitsee Suomen Tokion suurlähetystön yhteydessä. Tokion tuotannossa merkittävässä roolissa oli paikallisen lähetystön ja Business Finlandin ohella myös Suomen Japanin instituutti. Instituutin vetäjä Anna-Maria Wiljanen auttoi muun muassa koulutusaihetta käsittelevän seminaarin sisältöjen suunnittelussa.

Kuvateksti: Vuoden
viimeinen Designing Better Life -tapahtuma järjestettiin Business Finlandin Metsä-paviljongissa
Tokiossa 7. joulukuuta 2021. Kuva: Petri Artturi Asikainen / Helsingin kaupunki

Vuoden 2021 aikana järjestettyjen Designing Better Life -tapahtumien toteutuksessa onnistuttiin edistämään Helsingin kaupungin ja Team Finlandin yhteisiä tavoitteita. Yhteistyö erityisesti käytännön tapahtumatyössä toi merkittävää etua, kun tapahtumia muokattiin juuri paikalliselle yleisölle sopivaksi. Haastavana pandemia-aikana toteutettu tapahtumasarja osoittaa, että yhteistyössä todella on voimaa ja yhdessä tekeminen on edellytys etänä tuotettujen kansainvälisten tapahtumien onnistumiselle.

Yhdessä kumppaneiden kanssa hyvästä elämästä voidaan muotoilla yhä parempaa – myös tulevaisuudessa.

Lisätietoa:

Tutustu tästä linkistä Helsingin virtuaalisen Beijing Design Week -ohjelman tapahtumatallenteisiin.

Uutisen pääkuva: Helsingin pormestari Juhana Vartiainen osallistui Beijing Design Week-tapahtuman
avajaisseremoniaan virtuaalisesti 22. syyskuuta. Kuva: Pekingin Suomen
suurlähetystö