Siirry sisältöön

Helsinki tekee nopeita kokeiluja tekoälyn ja ohjelmistorobotiikan hyödyntämiseksi – kokeiluideat nousevat työn arjesta

Helsinki haluaa olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Tavoitteen saavuttamiseksi kaupungin henkilöstö tekee muun muassa nopeita kokeiluja, kuinka tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa voitaisiin hyödyntää kaupungin palveluissa ja työntekijöiden työssä.

Sisäisiä innovaatioita Helsingin kaupunki kehittää Kokeilukiihdyttämössään, jonka toiminta alkoi syksyllä 2019. Joulukuussa 2021 kaupungilla valmistui kolmas nopeiden kokeilujen kampanja, jossa testattiin kymmentä kaupungin työntekijöiden ideaa tekoälyn ja ohjelmistorobotiikan käyttöön. Yhteensä Kokeilukiihdyttämö on saanut kaupungin henkilöstöltä noin 80 kokeiluehdotusta, joista kokeiluvaiheeseen on edennyt 35.

Kokeilukampanjoissa tavoitteena on saada oppeja siitä, miten tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa voisi hyödyntää kaupungin palveluiden parantamiseksi eli ei vielä valmiita ratkaisuja. Kokeilukampanjat kestävät noin kolme kuukautta.

”Ihmisten digiosaamisen kasvattaminen ja kyky hyödyntää digitalisaation mahdollisuuksia on keskeistä Helsingin kaupungin ja sen palvelutuotannon uudistumisessa. Kokeilukampanjat ovat innostaneet kaupungin henkilöstöä kokeilemaan digitalisaation mahdollisuuksia palvelukokemuksen kehittämisessä ja arkityön tuottavuuden parantamisessa. Kyse on myös toimintakulttuurin muutoksesta, sillä oppimalla nopeista kokeiluista voimme toivottavasti välttää kalliita ja pitkiä projekteja, jotka eivät vastaa todelliseen tarpeeseen”, tiivistää digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.

Sujuvampia palveluita ja helpotusta työntekoon rutiinitehtäviä automatisoimalla

Helsingin kaupungin digitalisaatiokehityksen lähtökohtana on, että palvelujen digitalisaatiolla pyritään helpottamaan helsinkiläisten arkea ja että kaupunkilaiset löytäisivät palvelut nykyistä paremmin. Sama koskee myös kaupungin työntekijöitä: digitalisaatio helpottaa päivittäistä työntekoa automatisoimalla rutiinitehtäviä.

Kaupungin tekoäly- ja ohjelmistorobotiikkakokeilujen aiheita olivat tällä kertaa

  • tekoälyn hyödyntäminen virtuaalisena kävelykierrosopastajana
  • ohjelmistorobotti apuna valtion korvausten hakemisessa sekä tulkkilaskujen käsittelyssä
  • kolmannelle luokalle hakeutuminen ja siihen liittyvä oppilaaksiotto
  • tekoäly uuden työntekijän perehdytyksen tukena
  • rokotteiden oikea-aikainen valmistus ja toimitus rokotuspisteille
  • tekoäly nuorten osallistuvan budjetoinnin tukena
  • tekoälyn hyödyntäminen Kerrokantasi-palvelun vastausten analysoinnissa
  • ohjelmistorobotti kaupungin sopimusten arvon yhteenlaskemisen apuna
  • ohjelmistorobotti oppilas- ja opiskeluhuollon tilastotiedon automatisoinnin tukena

Jokaiselle kokeilulle myönnettiin 10 000 euron rahoitus kokeilun toteuttamista varten. Kokeiluilla hankintaan oppeja, jotka jaetaan kaupunkiorganisaation ja kaikkien aiheesta kiinnostuneiden käyttöön.

”Kokeiluista saamme arvokasta tietoa uuden teknologian toimivuudesta käytännössä. Samalla opitaan paljon siitä, miten kaupungin prosesseja, toimintaa ja sisäistä yhteistyötä kannattaa kehittää jotta digitalisaation hyödyistä saadaan mahdollisimman paljon irti”, kertoo hankepäällikkö Ville Meloni.

Kokeilukiihdyttämötoiminnassa kaupungin kumppaneina ovat toimineet useat yrityskumppanit. Kokeilujen toteutuksessa kumppaneina olivat tällä kertaa Ai4Value, Altoros, Codemen, Digital Workforce, Gispositio, Lekab, Loihde Analytics, SAS ja Q-Factory, Tukena toimivat myös Helsingin kaupungin Taloushallintopalveluliikelaitos Talpa ja Palvelukeskus Helsinki.

Lue lisää:

Lisätietoa Helsingin kaupungin digitalisaatiosta saat digi.hel.fi –sivustolta. Tarkemmin tekoälykokeilujen oppeihin voit tutustua täällä.

Tutustu kaupungin tekoälyrekisteriin tästä: https://ai.hel.fi/. Rekisteri kertoo, miten kaupunki tekoälyä hyödyntää.

Kuva: Jussi Hellstén