Siirry sisältöön

Helsinki julkaisee chatbotien koulutusdatan

Helsingin kaupunki tarjoaa julkista dataansa maksuttomasti kaikkien hyödynnettäväksi avoimena datana. Avointa dataa on tarjolla esimerkiksi väestöstä, rakennetusta ympäristöstä sekä liikenteestä. Nyt Helsinki aloittaa chatbotien koulutusdatan avaamisen neuvolabotti Neron koulutusaineistolla.

Chatbotit ovat tekoälyohjelmistoja, joilla pyritään automatisoimaan useimmin kysyttyihin kysymyksiin vastaamista ja laajentamaan asiakaspalveluiden palveluaikoja. Helsingin kaupunki käyttääkin chatboteja useissa eri asiakaspalveluissaan pystyäkseen tarjoamaan nopeammin apua kaupunkilaisten kysymyksiin.

Koulutusdatana esimerkkikysymyksiä ja niiden vastauksia

Nero-neuvolarobotti on keskusteleva chatbot, joka tarjoaa asiakkaille apua ja vastauksia ympäri vuorokauden, myös asiakaspalvelun ollessa suljettuna. Nerolta voi kysyä esimerkiksi raskauteen, lasten kehitykseen tai vanhemmuuteen liittyvistä asioista. Neron kanssa voi keskustella Helsingin kaupungin äitiys- ja lastenneuvola -verkkosivuilla.

Nero oppii tunnistamaan asiakkaiden kysymyksiä ja vastaamaan niihin sille opetetun koulutusdatan pohjalta. Koulutusdatana käytetään esimerkkikysymyksiä ja niiden vastauksia sekä vastaustarkkuutta parantavia täsmäsanoja ja synonyymeja.

Chatbotin koulutusdata kerätään kehitysprojektin aikana kaupungin palveluasiantuntijoilta sekä mahdollisten aiempien chatbot-toteutusten osaamistietokannoista, eikä se sisällä mitään henkilötietoja. Koulutusdataa kehitetään jatkuvasti osana chatbotin ylläpitoa, ja tämän myötä chatbot pystyykin ajan myötä vastaamaan yhä useampiin kysymyksiin itsenäisesti. Tästä syystä myös avoimena datana julkaistavaa koulutusdataa päivitetään säännöllisesti.

Avattua dataa päivitetään säännöllisesti

Neuvolabotin osaamiskannoista on avoimena datana julkaistu kysymysten aiheet (intents), keskusteluun liittyvät muuttujat / synonyymikirjasto (entities) ja vastaukset (answers). Asiakkaiden chatbotin kanssa käymiä keskusteluja tai mitään muutakaan asiakaskohtaista tietoa ei koskaan julkaista.

Avattua koulutusdataa voivat hyödyntää esimerkiksi muut saman alan toimijat omassa chatbot-kehitystyössään tai kuka tahansa aiheesta kiinnostunut. Avattua dataa päivitetään ja täydennetään jatkossa säännöllisesti.
Neuvolabotti Neron koulutusdatan julkaiseminen on ensimmäinen askel; jatkossa Helsinki avaa kaikkien soveltuvien chabotien aineiston. Datat julkaistaan pääkaupunkiseudun yhteisessä avoimen datan palvelussa Helsinki Region Infosharessa osoitteessa www.hri.fi.

Mikä on pääkaupunkiseudun avoimen datan palvelu?

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen jakavat julkista dataansa maksuttomasti kaikkien käyttöön avoimena datana Helsinki Region Infoshare -palvelun (hri.fi) kautta. Sivustolta löytyy mm. tilastoja, tuoreita ja historiallisia ilmakuvia sekä karttoja. Dataa on tarjolla esimerkiksi väestöstä, rakennetusta ympäristöstä sekä liikenteestä ja matkailusta.

Kuva: Mari Huhtanen