Siirry sisältöön

Helsinki edistää arkiliikuntaa kaupunkilaisten toiveesta

Vuonna 2022 Helsingissä aloitetaan kaupunkilaisten OmaStadissa äänestämien ulkoilua ja liikuntaa koskevien ehdotusten suunnittelu ja toteutus. Luvassa on muun muassa uusia ulkokuntosaleja. Lisäksi Helsingin uimastadionin ympärivuotista aukioloa selvitetään.

Lokakuussa 2021 järjestetyssä OmaStadin äänestyksessä oli valittavissa kaikkiaan 153 liikuntaan liittyvää ehdotusta. Äänestyksessä läpimenneitä ehdotuksia oli 75, joista 19 liittyi liikuntaan. Näiden toteutettavien ehdotusten budjetti on noin kolmasosa OmaStadin toisen kierroksen 8,8 miljoonan euron budjetista. Eri puolille kaupunkia on tulossa ulkokuntosaleja, uimapaikkoja, polkupyörien pumppaus- ja korjausasemia, frisbeegolfrata ja skeittipuisto.

– Ulkoilun ja omaehtoisen liikunnan suosio on selvästi kasvanut viime vuosina helsinkiläisten keskuudessa. Varsinkin koronapandemia lisäsi ihmisten arvostusta lähialueiden ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksiin. Uudet OmaStadin hankkeet tuovat ulkoilua, lähiliikuntapaikkoja, lähiluontoa ja merellistä Helsinkiä lähelle jokaisen kaupunkilaisen asuinympäristöä, sanoo Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen.

OmaStadi on väylä kokeilla ja toteuttaa asukkaiden toiveita

– Läpimenneiden ehdotusten joukosta löytyy muun muassa ehdotus maksuttomista liikuntaharrastuksista kouluikäisille. Sen sijaan tällä kertaa äänestyksessä ei menestynyt esimerkiksi ehdotus vain naisille suunnatuista liikuntavuoroista, kertoo OmaStadin kehittämispäällikkö Kirsi Verkka.

OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Helsinki käyttää 8,8 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen. Ideoista kehitetään yhdessä ehdotuksia, joista kaupunkilaiset äänestävät. Kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ehdotukset.

Lue lisää:

OmaStadi

OmaStadi 2020–2021 äänestystulokset

Löydä tapasi osallistua ja vaikuttaa Helsingin kehittämiseen

Piirroskuva: Minna Alanko, Helsingin kaupungin aineistopankki.