Siirry sisältöön

Helsinki Design Weekin päänäyttely U-JOINTS saa tarkastelemaan rakennettua ympäristöämme uusin silmin

9.-19. syyskuuta järjestettävä Helsinki Design Week tuo U-JOINTS -päänäyttelyn, Tulevaisuuden toimisto -installaatiosarjan, Mikä on viisasta? -ohjelmakokonaisuuden sekä huippusuositun Design Marketin saman katon alle Glasshouse Helsingin näyttelytiloihin Helsingin ydinkeskustaan. Luvassa on tuttuun tapaan tekemistä ja ihmeteltävää myös lapsille.

U-Joints: Knots & Knits

Helsinki Design Weekin päänäyttely U-JOINTS: Knots & Knits on osa Andrea Caputon ja Anniina Koivun tutkimusprojektia ja näyttelysarjaa, joka tutkii liitoksia muotoilussa ja arkkitehtuurissa. U-JOINTS paljastaa piilotetut detaljit kutsuen kävijät tutustumaan esineiden ja rakenteiden kauneuteen ja laatuun yksityiskohtia myöten.

Tulevaisuuden toimisto

Pandemiavuosi vauhditti työn tekemisen muutosta ja kehitystä, johon oltiin vääjäämättä siirtymässä. Perinteinen, toimistokeskeinen työkulttuuri muuttuu monipaikkaisuudeksi työnteon hajautuessa erilaisiin tiloihin.

Miten toimistot vastaavat haasteeseen? Tulevaisuuden toimisto esittelee monipuolisesti niin kalustevalmistajien, suunnittelijoiden ja tutkijoiden näkemyksiä siitä, miten ja missä me tulevaisuudessa työskentelemme. Mukana on mm. Vitran, Artekin, Vepsäläisen, Iskun, Frameryn, Roltraden ja Interfacen uutuustuotteita tilasuunnitteluun, akustiikka- ja äänentoistoratkaisuja sekä ohjelmallisia tapahtumia, uusia ideoita ja näkemyksellisiä puheenvuoroja myös verkon yli maailmalta.

Vuositeema pohtii suunnittelun parhaita käytäntöjä

Helsinki Design Weekin tämän vuoden teema Mikä on viisasta? on avoin kutsu keskusteluun ja pohtimaan viisauden määritelmää. Festivaaliohjelmistossa teemaa tutkitaan muun muassa suomalaissuunnittelijoiden uusimpia tuotteita ja tuoreimpia ideoita esittelevän näyttelyn kautta ja päivittäisessä keskusteluohjelmassa.

Festivaalin päätapahtumat on koottu yhteen Glasshouse Helsingin tiloihin Helsingin Aleksanterinkadulle.

“Meistä on viisasta keskittää toimintoja tänä vuonna yhden katon alle, koska pandemia vaikuttaa edelleen tapahtumien järjestämiseen. Ennen kaikkea viisasta on pyrkiä elävöittämään kaupunkimme hiljentynyttä ydinkeskustaa. Yhteistyö Glasshouse Helsingin kanssa osoittaa tahtoa kehittää uusia palveluja ja toimintamalleja perinteisen kivijalkakaupan tueksi,” kertoo Helsinki Design Weekin perustaja Kari Korkman.

Myös Pohjoismaiden suurin varastomyyntitapahtuma, Design Market, järjestetään poikkeusolosuhteisiin sopivalla tavalla Glasshouse Helsingissä sekä Design Market Online -verkkokampanjana.

Viidesluokkalaiset Kulttuuripolulla

Helsingin kaupunki on Helsinki Design Weekin pääyhteistyökumppani. Tänä vuonna kaupunki osallistuu festivaaliin tuomalla Helsinki Design Weekin suositun PechaKucha -ohjelman osaksi Koulujen kulttuuripolku -muotoilukokonaisuutta. Helsinkiläiset viidesluokkalaiset pääsevät perehtymään muotoiluun PechaKucha -esitysten kautta, joiden teemana on viisaus.

”Muotoilulla ja arkkitehtuurilla on merkittävät roolit pandemian jälkeisen kaupunkielämän rakentamisessa. Helsinki Design Week tuo runsaasti ajankohtaista, oivaltavaa ohjelmaa Helsingin syksyyn. Olemme erityisen iloisia voidessamme tänä vuonna vahvistaa entisestään helsinkiläislasten ja –nuorten osallistumista Helsinki Design Weekille: koululaiset pääsevät sekä tutustumaan festivaalin monipuoliseen tarjontaan että itse pohtimaan muotoiluteemoja”, sanoo Helsingin designjohtaja Hanna Harris.

Helsinki Design Week on viidesluokkalaisten vierailun kohde Kulttuuripolulla ja samalla mahdollisuus opetella itseilmaisua ja esiintymistaitoja muotoilun keinoin. Syksyn erikoisuus on yhteistyö kansainvälisen Unesco City of Design -verkoston kanssa, jonka jäsen Helsinki on ollut vuodesta 2014.

Vuonna 2005 perustettu Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali. Vuosittain syyskuussa järjestettävällä monialaisella festivaalilla näyttäytyvät muotoilun eri osa-alueiden lisäksi muun muassa muoti, arkkitehtuuri ja kaupunkikulttuuri. Helsinki Design Weekiä tuottaa Luovi Productions Oy. Helsinki Design Week järjestetään seuraavan kerran 9.–19.9.2021.

Helsinki Design Weekin koko ohjelma julkaistaan elokuussa.

Lue lisää:

Helsinki Design Week