Siirry sisältöön

Helsinki Design Weekiä juhlitaan jälleen syyskuussa

Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali Helsinki Design Week järjestetään jälleen kaupungilla ja verkossa 1.–11. syyskuuta. Tänä vuonna festivaalin teema on ”Olemme avoinna”.

Avoimuuden teema näkyy erityisesti Open Studios -tapahtumassa, joka on ollut osa festivaaliohjelmaa jo vuodesta 2005 asti. Open Studios avaa luovien helsinkiläistoimistojen ovet kolmena päivänä ja iltana niin opiskelijoille, ammattilaisille, lehdistölle kuin uteliaille kaupunkilaisillekin.

Avoimuus on kaiken kriittisen ajattelun ja muotoilussa oleellisen kehityksen edellytys, sanoo Helsinki Design Week -festivaalin ja Weekly-median ohjelmajohtaja Anni
Korkman

Meille studio on mielentila. Toki studiot ovat myös usein tiloina mielenkiintoisia. Minua inspiroi ajatuskin päästä pitkän korona-ajan jälkeen näkemään jälleen kulissien taakse; millainen muotoilukaupunki Helsinki on ja ketkä sen tekevät. Luvassa on opastettuja kierroksia studioissa, jotka edustavat laajasti muotoilualaa. Toteutamme myös rekrytilaisuuksia, keskusteluja ja tietenkin hauskoja, epämuodollisia, töiden jälkeisiä illanviettoja, Korkman kertoo.

Open Studiosissa ovat mukana myös HDW:n Kumppanijärjestäjien eli mm. Grafian, Safan ja Ornamon jäsenten työtiloja. Kumppanijärjestäjät edustavat HDW:n laajan sidosryhmäverkoston keskeisiä järjestöjä ja toimijoita. 

10 vuotta designkaupunkina: kaupunkimuotoilua ja muotoilua lapsille

Festivaalin pääkumppanina on tänäkin vuonna Helsingin kaupunki. Kaupungin kumppanuus on osa Helsinki Design Weekin kanssa tehtävää pitkäjänteistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsingin profiilia designkaupunkina.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Helsinki oli maailman designpääkaupunki, World Design Capital. Vuosi 2012 oli Helsingille lähtölaukaus muotoilun laajamittaiselle hyödyntämiselle kaupunkiorganisaatiossa. Haluamme tuoda kaupunkimuotoilun merkitystä ja laajuutta näkyville myös Helsinki Design Weekin aikana. Uutena yhteistyömuotona Helsinki Design Weekin kanssa on Helsinki Design Award -tunnustus, iloitsee Helsingin designjohtaja Hanna Harris.

Osa Helsinki Design Weekin jo perinteeksi muodostunutta ohjelmaa on Lasten designviikko, jonka HDW Lasten ikkunat -kokonaisuus toteutetaan jälleen yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Lasten ikkunat -kokonaisuudessa lapset pääsevät työpajojen ja installaation kautta tutustumaan muotoilun maailmaan yhdessä muotoilun alojen asiantuntijoiden kanssa.

Muita Helsinki Design Weekin klassikkotapahtumia ovat Kaapelitehtaalle palaava Design Market, joka jatkaa myös verkossa. Myös suosittu Design Diplomacy tekee paluun ja muotoiluaiheisia keskusteluja käydään Helsingissä asuvien suurlähettiläiden residensseissä. 

PechaKucha-tapahtumia järjestetään kokonainen sarja ja elämyksellisiä iltoja koetaan mm. Aalto-yliopiston kampuksella. Myös Lasten Designviikolla PechaKuchataan osana Helsingin kaupungin Kulttuuripolkua.

Lisää aiheesta
Helsinki Design Week

Helsinki Design Week järjestetään kaupungilla ja verkossa 1.–11.9.2022.

Kuva: Aleksi Poutanen