Siirry sisältöön

Helsinki Design Week -muotoilufestivaali valtaa kaupungin tällä viikolla

Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali Helsinki Design Week levittäytyy ympäri Helsinkiä 1.—11. syyskuuta. Festivaali kutsuu mukaan tutkimaan kaupunkia uusista näkökulmista vuositeeman ”Olemme avoinna” hengessä. Monipuolisessa ohjelmassa on niin näyttelyitä, avoimia ovia, keskusteluja kuin lasten ohjelmaakin. Festivaalilla juhlitaan myös Helsingin 10-vuotista taivalta muotoilukaupunkina.

Tutustu Helsinki Design Weekin ohjelmaan täällä

Päätapahtumapaikka “Sokeripala” avautuu ensimmäistä kertaa yleisölle

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka on tänä vuonna Alvar Aallon suunnittelema ikoninen ”Sokeripala” Kanavarannassa. Yleisö pääsee ensimmäistä kertaa tutustumaan vuonna 1962 valmistuneen rakennuksen sisätiloihin opastetuilla kierroksilla ja rakennuksen ylimmän kerroksen pop-up -ravintolassa.

Sekä ravintolaan että opastetuille kierroksille tulee varata paikka ennakkoon. Varaukset ja lisätietoja Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikasta täältä.

Lasten designviikolla nähdään tulevaisuuden kaupunki lasten ja nuorten silmin

Lasten designviikon päätapahtumassa muotoillaan tulevaisuuden kaupunkia, kun lapset ja nuoret pääsevät ääneen. Viime vuonna aloitettu ikkunainstallaatioiden sarja jatkuu, ja lapset ja nuoret valtaavat Aleksanterinkadun ja Mikonkadun kulmarakennuksen pohjakerroksen ikkunat.

Lasten ikkunat kutsuu lapsia ja nuoria rakentamaan yhdessä muotoilijoiden ja muotoilukasvattajien kanssa Tulevaisuuden kestävämpi kaupunki -teemaisen installaation. Teema tulee näkyväksi paitsi installaation aiheen myös lasten ja nuorten kanssa työpajoissa käsiteltävien kysymysten ja pohdintojen muodossa.

Lauantaina 3. syyskuuta installaatiota rakennetaan kaupungin nuorisotyön kautta kutsuttujen ja muiden nuorten kanssa. Rakentamista voi seurata Aleksanterinkadun ikkunoiden takaa klo 10–16.

Sunnuntaina 4. syyskuuta on vuorossa kaikille lapsille avoin muotoilutyöpaja. Maksuttomaan non-stop -työpajaan voi hypätä mukaan klo 10–16. Työpajaohjaajat ohjaavat ryhmää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lapset osallistuvat työpajaan aikuisen kanssa.

Työpajoissa syntyneet installaatiot ovat nähtävillä 11. syyskuuta saakka Aleksanterinkatu 13 ikkunoissa.

Designmuseon ja Ornamon muotoilukasvatusohjelma Designakatemia vastaa tapahtuman pedagogisesta suunnittelusta ja toteutuksesta. Lasten ikkunoiden toteutuksessa ovat mukana myös Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala sekä Urban Tech Helsinki.

Lisätietoja Lasten ikkunat -tapahtumasta täällä.

Koululaiset kertovat Lasten PechaKuchassa, mikä heitä inspiroi

Osana koululaisille tarjottavaa Kulttuuripolku-ohjelmaa Helsinki Design Week järjestää 6. syyskuuta lasten PechaKucha -tapahtuman. Helsinkiläisiä 5.-luokkalaisia on kutsuttu valmistelemaan yhdessä opettajiensa kanssa Suomen muotoilukasvatusseura Suomun ohjeistuksella 20 kuvasta koostuvia PechaKucha -puheenvuoroja.

Yllätyksellisten esitysten aiheina voi olla mikä vaan, mikä inspiroi ja innostaa koululaisia juuri nyt – vaikkapa jalkapallo tai videopelit.

Lasten PechaKucha esitykset järjestetään Keskustakirjasto Oodin Maijansalissa tiistaina 6. syyskuuta klo 12–14. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Esitysten kieli on suomi.

Lisätietoja Lasten PechaKucha-ohjelmasta täältä.

10 vuotta kaupunkien muotoilua 

Helsinki Design Week juhlii myös Helsingin 10 vuotista taivalta muotoilukaupunkina. Vuonna 2012 Helsinki oli maailman muotoilupääkaupunki, World Design Capital. Vuosi oli lähtölaukaus muotoilun laaja-alaiselle käytölle kaupungin kehittämisessä.

Kymmenessä vuodessa muotoilu on vakiinnuttanut paikkansa osana kaupungin ydintoimintoja. Yhdessä Helsinki Design Weekin kanssa kaupunki palkitseekin tänä vuonna kaupunkimuotoilun tekijöitä. Helsinki Desin Award -tunnustus myönnetään 1. syyskuuta muotoilijalle tai työryhmälle, joka on suunnittelutyöllään muotoillut kaupunkia paremmaksi.

Kaupunkien muotoilun teemoihin pureudutaan myös 6. syyskuuta järjestettävässä juhlaseminaarissa. Tapahtumassa on keynote-puhujina muotoilija ja arkkitehti Indy Johar sekä kirjailija, kuvittaja Linda Liukas. Oppeja menneestä ja näkemyksiä tulevasta kuullaan Helsingin lisäksi muilta muotoilukaupungeilta ja alan tekijöiltä.

Kaikille avointa seminaaria voi seurata Kaupungintalon tapahtumatorilla tai etänä Helsinki-kanavalta 6. syyskuuta, klo 13—16.00. Ilmoittautumiset 2. syyskuuta mennessä tämän linkin kautta. Tapahtumatorille mahduu 100 ensimmäistä.

Lue lisää seminaarista Design and the City: Learnings from a 10-Year Journey 

Vuonna 2005 perustettu Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali. Vuosittain syyskuussa järjestettävällä monialaisella festivaalilla näyttäytyvät muotoilun eri osa-alueiden lisäksi muun muassa muoti, arkkitehtuuri ja kaupunkikulttuuri. Helsinki Design Weekiä tuottaa designpalvelutoimisto Luovi Productions Oy. Helsingin kaupunki on Helsinki Design Weekin pääyhteistyökumppani.

Lisää aiheesta

Helsinki Design Week

Helsinki muotoilukaupunkina

Kuva: Aleksi Poutanen, Helsinki Design Week

Uutinen on julkaistu 11.8., muokattu 29.8.