Siirry sisältöön

Helsinki Design Week levittäytyy ympäri kaupunkia ja verkkoon

Muotoilufestivaali Helsinki Design Week järjestetään 9.–19. syyskuuta. Monipuoliseen ohjelmaan voi osallistua sekä verkossa että kaupungilla. Koululaisten Kulttuuripolku ja PechaKucha-esitykset sekä Lasten ikkunat -installaatiosarja on osa Helsingin kaupungin ohjelmaa festivaaleilla.

Helsinki Design Weekin teemana on tänä vuonna Mikä on viisasta? Viisauden määritelmää pohditaan noin 80, avoimen haun kautta valikoituneen muotoilutapahtuman voimin. Ohjelmistossa on nähtävää ja tekemistä niin suunnittelun ammattilaisille kuin muotoilusta kiinnostuneille kaupunkilaisillekin.

Glasshouse Helsinkiin suunniteltu päätapahtuma jouduttiin perumaan aiempien aluehallintoviraston asettamien kokoontumisrajoitusten takia, mutta koronaturvallisesti järjestetään muun muassa showroomien ja studioiden avointen ovien vierailuja, pienempiä näyttelyitä sekä koko perheen työpajoja ja kävelykierroksia. Myös vuodesta toiseen yleisön suosikkina pysytellyt Design Market järjestetään tänä vuonna 10. –12. syyskuuta kivijalkaliikkeissä ja verkossa.

Tutustu Helsinki Design Weekin ohjelmaan.

Helsingin ydinkeskustan valtaavat Lasten ikkunat

Osana lasten designviikon ohjelmaa Helsingin ydinkeskustan näyteikkunoihin nousee lastenkirjallisuuden kuvitusta ja muotoilua yhdistävä installaatioiden sarja, jossa teokset valmistuvat yleisön silmien edessä. Installaatioiden tekijöiksi on kutsuttu muotoilijoita ja muita luovan alan tekijöitä, jotka yhdessä pohjoismaisten huippukuvittajien kanssa suunnittelevat ja kokoavat installaatiot, ja tekevät näin myös suunnitteluprosessin näkyväksi yleisölle.

Koko perheelle suunnitellut installaatiot ovat nähtävillä ympäri vuorokauden koko 10.–19. syyskuuta. Lasten ikkunat toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kanssa.

Lisää Lasten designviikosta ja Lasten ikkunoista.

Koululaiset tutustuvat muotoilun menetelmiin PechaKucha -esitysten kautta

Helsinkiläiset koululaiset pääsevät osallistumaan Helsinki Design Weekille Lasten PechaKucha -esitysten kautta. PechaKucha on japanilaisten arkkitehtien kehittämä esitysformaatti, jossa esiintyjä voi puhua valitsemastaan aiheesta 20 kuvan avulla, ja jokaiselle kuvalle on aikaa 20 sekuntia. PechaKucha on ollut yksi Helsinki Design Weekin suosituimmista tapahtumista jo parikymmentä vuotta, ja viime vuonna lanseerattu Lasten PechaKucha saa näin jatkoa tänä syksynä.

PechaKucha -konseptin avulla koululaiset tutustuvat muotoiluajatteluun, sillä aiheiden valinnassa ja puheenvuorojen suunnittelussa hyödynnetään muotoilun keinoja. Suomen muotoilukasvatusseura Suomu on ollut mukana kehittämässä Lasten PechaKucha -materiaaleja.

Lasten PechaKucha on osa Helsingin kaupungin Kulttuuripolku-ohjelmaa, ja toteutetaan yhdessä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa.

Lisää Lasten PechaKucha -esityksistä.

Keskusteluja viisaan kaupungin kehittämisestä

Festivaalin teema, Mikä on viisasta?, kuuluu muun muassa 15. syyskuuta järjestettävässä Newil&Baun paneelikeskustelussa, jossa ajatuksia uudisrakentamisesta ja viisaan kaupungin kehittämisestä jakavat Kiasman arkkitehtinä tunnettu Steven Holl, kaupunkiympäristön apulaispormestari
Anni Sinnemäki, Helsingin designjohtaja Hanna Harris, arkkitehti Samuli
Woolston
sekä Newil&Baun toimitusjohtaja
Petri Ylivuori.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan webinaariin: Newil&Bau: Parempaa kaupunkia rakentamassa, 15.9. klo 15-16 

Lisää aiheesta:

Helsinki Design Weekin ohjelma

Helsinki Design Week on Pohjoismaiden
suurin muotoilufestivaali, joka järjestetään vuosittain syyskuussa. Helsingin
kaupunki on festivaalin pääyhteistyökumppani.

Kuva: HDW