Siirry sisältöön

Arkkitehtuuri- ja designmuseon rakennushanketta varten on perustettu kiinteistöosakeyhtiö

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon rakennushanketta varten on perustettu kiinteistöosakeyhtiö. Yhtiön omistus jakautuu puoliksi hankkeen päärahoittajien Helsingin kaupungin ja Suomen valtion kesken. Yhtiön toiminta käynnistyy alkusyksystä 2022.

Kiinteistö Oy ADM (Fastighets Ab ADM) vastaa uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon rakennushankkeen suunnittelusta ja kehittämisestä, mukaan lukien museorakennuksen suunnittelukilpailun järjestäminen.

Uudelle yhtiölle on nimitetty hallitus, jossa on monipuolista asiantuntemusta ja osaamista suurten hankkeiden läpiviennistä. Hallituksen puheenjohtajaksi on nimitetty arkkitehti (SAFA) Juha Lemström ja varapuheenjohtajaksi Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialajohtajana toiminut arkkitehti (SAFA) Mikko Aho.

Hallituksen muut jäsenet ovat Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan yksikönpäällikkö, insinööri Antti Halm, opetus- ja kulttuuriministeriön projektipäällikkö DI Markku Inkeroinen, Rakli ry:n johtaja (kiinteistösijoittaminen), DI Miika Kotaniemi ja Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja, FM Stuba Nikula.

Uusi kiinteistöosakeyhtiö tekee tiivistä yhteistyötä huhtikuussa 2022 perustetun Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön kanssa.

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on nyt hankesuunnitteluvaiheessa. Tulevan syksyn ja talven aikana laaditaan suunnitelma, joka sisältää museon sisällöllisen konseptin, toiminta- ja rahoitusmallin, tilaohjelman, suunnitelman Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sulautumisesta sekä muuta tietoa, jota tarvitaan pääomituspäätöksiä varten.

Tavoitteena on, että museon päärahoittajat tekisivät päätöksen kevään 2023 aikana. Jos päätös on myönteinen, museorakennuksen suunnittelukilpailu käynnistyy myöhemmin samana vuonna.

Uusi museorakennus sijoittuisi Helsingin keskustaan Makasiinirannan alueelle. Makasiinirannasta on parhaillaan käynnissä kansainvälinen laatu- ja konseptikilpailu. Museolle muodostetaan asemakaavoituksessa oma tontti.

Itse museorakennus ei sisälly Makasiinirannan kilpailuun, vaan siitä järjestetään erillinen suunnittelukilpailu, kun päätös on tehty.

Lisätiedot

Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo

Makasiinirannan suunnittelukilpailu

Kuva: Kari Ylitalo