Siirry sisältöön

Virtuella Helsingforspostkort och designdiplomati – Helsingfors program under designfestival i Beijing kan också upplevas på distans

Ett program som förevisar Helsingfors designkunnande under Beijing Design Week drar igång den 18 september. Evenemangen, som ordnas virtuellt och som hybridevenemang, riktar sig huvudsakligen till festivalens kinesiska besökare och inbjudna gäster, men en del av programmet kan också upplevas på distans.

Helsingfors är i höst Guest City-stad i Asiens största designfestival, Beijing Design Week. Helsingfors program under festivalen presenterar Helsingfors designkunnande och i synnerhet smarta och hållbara lösningar för utbildning och stadsutveckling.

Programmet, som har temat Designing Better Life, presenteras för festivaldeltagarna i en installation, expertseminarier och virtuella innehåll som planerats av JKMM Arkkitehdit den 18–21 september.

Programmet drar igång den 18 september med två expertseminarier efter en presskonferens. Smart & Sustainable City Business Seminar och Innovations in Education Business Seminar presenterar smarta och hållbara lösningar för stadsutveckling och utbildning. Även stadens egna projekt och företagspartner deltar. Hela seminariernas program finns här.

Föredragen under seminarierna kommer senare att bli tillgängliga på Helsingforskanalen.

För familjer och barn utlovas en design- och vetenskapsworkshop den 19 september, då även en muminfigur besöker Helsingfors installation.

Sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors ordnar en virtuell pop up-skola den 20–24 september, där elever från både Helsingfors och Beijing deltar. Under den fyra dagar långa pop up-skolan planerar eleverna tillsammans innehållet i lektionerna och delar idéer och kunskap på virtuella plattformar. Lektionernas ämnen har att göra med de teman som hör till Helsingfors Guest City-program, designlärande och målen för en hållbar stadsutveckling.

Helsingfors har en synlig roll också i festivalens officiella öppningsceremoni den 22 september genom bland annat videohälsningar från borgmästare Juhana Vartiainen och designchef Hanna Harris samt ett musikframträdande.

Designdiplomati sammanför finländska och kinesiska designpåverkare

Under en installation som kurateras av Helsinki Design Week ordnas Design Diplomacy-samtal. I samtalen deltar formgivare och designproffs från Finland och Kina, som diskuterar design med hjälp av frågekort. Samtalen kretsar kring arkitektur- och designfostran, industriell design, arkitektur och stadsplanering.

Hela Design Diplomacy-programmet finns här.

Inspelningar av Design Diplomacy-samtalen blir senare tillgängliga på Helsingforskanalen.

Hur ser Helsingfors ut på din födelsedag?

De besökare som tar del av Helsingfors installation kan få en bit av Helsingfors genom ett virtuellt postkort. Helsinki Virtual Postcard är en tjänst som tagits fram i samarbete med Zoan Oy, som är specialiserat på virtuell teknik, genom vilken vem som helst kan beställa ett postkort från ett virtuellt Helsingfors. Postkortet visar en bit av Helsingfors mest kända landmärken under olika årstider, enligt beställarens födelsemånad.

Man kan skapa ett virtuellt Helsingforspostkort här.

Digitala verk av studerande vid Metropolia berättar om Helsingfors bästa sidor

Metropolia Helsinki Virtual Pavilion

Studerande vid yrkeshögskolan Metropolia har inom ramen för utmaningen Digital Art Challenge gjort digitala konstverk om Helsingfors, där de beskriver Helsingfors bästa sidor. Vinnarverken har samlats i ett virtuellt evenemangsgalleri.

Mer information om galleriet Helsinki Virtual Pavilion finns här

36 frågor för ansvarsfullhet

På en gemensam inlärningsplattform för Aalto-universitetet, Nordic Rebels och Howspace utmanas besökarna att dryfta 36 frågor, som leder företag mot positiva gärningar för att främja ansvarsfull och hållbar utveckling. Med hjälp av frågorna och utifrån diskussioner med företagen utvecklar deltagarna nya designstyrda lösningar, som visas i ett onlinegalleri i Helsingfors installation i Beijing.

Det digitala galleriet för utmaningen 36 frågor för ansvarsfullhet öppnas den 20 september. Mer information finns här.

Mer information:

Helsingfors Guest City-programmet i sin helhet

Helsinki Virtual Postcard 

Nyhet: Helsingfors designkunnande förevisas på designfestival i Beijing i september

Beijing Design Week arrangeras av Beijing Gehua Cultural Development Group och Beijing Industrial design Center. Före Helsingfors har nio städer fått Guest City-status, senast Mexico City år 2019. Guest City-status beviljades Helsingfors redan för festivalen 2020, men Helsingfors deltagande sköts upp med ett år på grund av coronapandemin.

Helsingfors stads Guest City-projekts huvudpartner är JKMM Arkkitehdit, Marimekko och Wood from Finland. Andra samarbetspartner är Helsinki Distilling Company, Gradient Labs Ltd, Teknos, Inno, Moomin Characters, Fiskars Group och Adi-kaluste samt programpartner Helsinki Education Hub, Aalto universitetet, yrkeshögskolan Metropolia och Helsinki XR Center, Arkki, HEI Schools och Kide Science. I produktionen av Guest City-evenemangen deltar Luovio Productions Oy och evenemangbyrån TAPAUS. Projektet koordineras av Helsingfors stadskanslis kommunikationsavdelning.