Siirry sisältöön

Världens kulturledare kommer till Helsingfors i början av oktober

Helsingfors är 5–7 oktober värd för toppmötet World Cities Culture Summit 2022 som samlar samman världens kulturledare under tre dagar. Toppmötet ingår i verksamheten av nätverket World Cities Culture Forum (WCCF) som består av kulturledare och biträdande borgmästare i städer i världen. Det årliga mötet hålls nu för första gången i Helsingfors.

Toppmötets mål är att öka dialogen och byta tankar mellan kulturledarna, beslutsfattarna och kulturfältet i olika länder. Syftet är att likaså förbättra kulturaktörernas arbetsmöjligheter och verksamhetsförutsättningar i städerna.

Under det tre dagar långa toppmötets samtalsforum och verkstäder behandlas bland annat förändringen av städernas kulturlandskap, kriser som påverkat kulturbranschen, återhämtningen efter coronapandemin och kulturens nya finansieringsmodeller. I diskussionerna lyfts det också starkt fram hur kulturaktörernas och kulturens roll beaktas och utvecklas i samhällen som förändras. Kulturledarna utmanas till exempel att berätta för varandra om utmaningar som de haft och lyssna på lösningsförslag från sina kollegor.

Deltagarna får dessutom bekanta sig med Helsingfors centrala kulturinstitutioner och -objekt samt njuta av föreställningar, såsom ett beställningsverk av dansare och koreograf Susanna Leinonen. Toppmötets tillställningar ordnas i Finlands Nationalopera, centrumbiblioteket Ode, Bio Rex, Kabelfabriken, Lappvikens Källa och Sveaborg.

Toppmötet stöder Helsingfors mål

På toppmötet som genomförs som privat tillställning ser vi internationella gäster, såsom Justine Simons, biträdande borgmästare för de kulturella och kreativa sektorerna i London och ordförande för WCFF-nätverket. Från Finland deltar i toppmötet bland andra Paavo Arhinmäki, biträdande borgmästare för Helsingfors kultur- och fritidssektor, och Reetta Heiskanen, stadens stf. kulturdirektör, samt kulturaktörer från Helsingfors.

– Helsingfors bygger allt starkare ett internationellt samarbete inom konst och kultur. Med detta samarbete strävar vi efter att skapa värdefulla kontakter för kulturfältet i Helsingfors och få nya idéer från till exempel New York, Amsterdam, Sydney och Buenos Aires. Nu när den värsta coronapandemin har lugnat sig är det särskilt viktigt att samlas och bygga nytt samarbete mellan aktörer i kulturbranschen. Kulturbranschen är en av branscherna som drabbats av pandemin hårdast, och detta är ett sätt att åter lyfta fram kulturen, säger Paavo Arhinmäki, biträdande borgmästare för Helsingfors kultur- och fritidssektor.

Justine Simons, biträdande borgmästare för de kulturella och kreativa sektorerna i London och ordförande för WCFF-nätverket, tror också på vikten av samarbete.

– Kultur har styrkan att förändra liv och driva ekonomier, och genom att samarbeta med andra städer runt om i världen lär vi av varandra och tar itu med de allmänna utmaningar som vi möter. Från New York till Tokyo och från Buenos Aires till Paris ska World Cities Culture Summit 2022 hjälpa oss att återhämta oss från pandemins effekter och stödja framtiden för vår kultur och kreativa branscher, säger Simons.

Världens mest betydande samarbetsnätverk för konst- och kulturpolitik

Toppmötet i Helsingfors är en del av World Cities Culture Forum-nätverkets verksamhet. WCCF är världens viktigaste internationella konst- och kulturpolitiska samarbetsnätverk för kulturernas roll i städerna. Nätverket består av medlemmar från över 40 städer runt om i världen. Medlemsstäderna betraktar kulturen som en av de viktigaste faktorerna för städernas sociala och ekonomiska framgång. Samarbetsnätverkets viktigaste verksamhetsmetoder är bland annat utbyte av idéer och information samt utformning av innovativa och rättvisa verksamhetsmodeller. Nätverket grundades år 2012 på initiativ av Londons borgmästare och Helsingfors anslöt sig år 2018.

World Cities Culture Summit som hålls i Helsingfors i oktober är nätverkets tionde årliga möte. Tidigare möten har hållits i Chengdu, Lissabon, San Francisco, Seoul, Moskva, Amsterdam, Istanbul och London.

Foto: Mika Huisman

The article was published on 28 September and updated on 5 October.