Siirry sisältöön

Siilo soi – upplev installationskonstverket i Kronbergsstranden under avslutningsveckoslutet 7–9 oktober

Från fredag till söndag 7–9 oktober 2022 kl. 17–22 finns möjlighet att för tredje och sista gången uppleva ett installationskonstverk med ljud och ljus i den gamla oljecisternen, Cistern 468, i Kronbergsstranden. I verket släpps en virtuell fågelflock fri innanför cisternen.  I år finns även möjlighet att ta sig hit med färja från Salutorget.

Stanna upp en stund och smaka på stjärnstoftet. Måla drömmarnas vackraste fågelflock i ditt sinne och känn efter – hur ser den ut, hur låter den? Var kommer fåglarna ifrån och vart är de på väg?

I oljecisternen Cistern 468 i Kronbergsstranden uppstår installationskonstverket Ipnos – lintujen kuiske för tre dagar 7–9 oktober. Verket kan upplevas dagligen klockan 17–22.

I drömvärlden av ljus och ljud, där de vanliga fysiklagarna inte gäller, släpps fåglarna fria till omfamningen av himlen över staden.

Ipnos avslutar trilogin Siilo soi som redan under två tidigare höstar kompletterat landskapsverket Cistern 468 i Kronbergsstranden med ljudelement. Verkserien fick sin början när coronapandemin skapade ett behov av att kunna njuta av konst tryggt utomhus.

Tioårsjubileum för Cistern 468 och Kronbergsstranden

Ipnos firar samtidigt Cistern 468:s tio första år. Ursprungligen 0skapades verket 2012 för att fira Helsingfors år som designhuvudstad. Ljuset i verket har ända sedan början symboliserat en fågelflock som ändrar riktning med vinden.

Också Kronbergsstranden som område har genomgått en stor förvandling under de senaste tio åren. Området som uppstod från ingenting har blivit ett hem för långt över 5 000 invånare, och i år började byggandet av de första spåren för spårvägsförbindelsen Kronbroarna. Området kommer att färdigställas under de nästkommande tio åren och knytas närmare samman med innerstaden när spårvägstrafiken inleds 2027.

Från centrum till cisternen med färja

I år kan besökarna även ta en färja från centrum till konstverket. Färjan går mellan Salutorget och Kronbergsstranden från fredag till söndag 7–9 oktober klockan 16–22. Mer information, tidtabell och biljettpriser finns på JT-Lines webbplats: www.jt-line.fi/sve/farjan-silons-sang

Andra färdsätt

Kollektivtrafikens buss 88 från Hertonäs metrostation åker närmast oljecisternen i Kronbergsstranden. Avståndet från den närmaste hållplatsen på Hundholmsvägen (H4695 Håkansviksgatan) till oljecisternen är cirka 800 meter längs Skärgårdsflottsgatan. På samma ställe finns också den närmaste stadscykelstationen.

För dem som kommer med bil finns rikligt med parkeringsplatser längs gatorna nära cisternen.

I närheten av verket finns en allmän toalett.

Läs mera om verket och Cistern 468: www.uuttahelsinkia.fi/sv/silonssang

Ipnos
– lintujen kuiske
Cistern
468, fredag–söndag 7–9 oktober 2022 kl. 17–22

Ljuddesign & komposition: Aki Päivärinne
Ljussättning: Jari Vuorinen

Kuratering: Ilkka Paloniemi

Assistent: Saana Ott/Institutionen för ljud- och ljusdesign, Teaterhögskolan

Foto: Lauri Rotko

Nyheten
publicerades 28.9 och uppdaterades 7.10.