Siirry sisältöön

Rekordmånga verk på ljuskonstfestivalen Lux Helsinki

Lux Helsinki lyser upp staden 5–9.1.2022. Det bjuds bland annat på norrsken, en ändlös fantasivärld och utforskning av sinnena.

Vinterns efterlängtade ljusglimt Lux Helsinki lyser som vanligt upp staden under dagarna kring trettondagen. Eftersom en del av konsten från den inställda festivalen 2021 kombineras med det nya årets program kommer rekordmånga verk att visas. Cirka 30 verk delas in i två helheter: Lux1 kretsar kring Djurgårdsområdet och Lux2 breder ut sig från centrum ända till östra och norra Helsingfors.

På den cirkulära rutten Lux1 genom Tölö, Berghäll och Böle ser vi tio verk. Schweiziska Dan Achers Borealis återskapar färggrant norrsken över Olympiastadion med hjälp av laserteknik. I Alpparken konstrueras nederländska Gijs van Bons högtekniska PING, där ljus och ljud färdas på en 150 meter lång bana bestående av 200 fyrar. Seriekonstnären Tommi Musturis teckningar bjuder in betraktaren i en ändlös fantasivärld i Tivolivägens gångtunnel, där det 60 meter långa ständigt varierande verket Deep Show projiceras. Lux1 är en cirkulär rutt utan startpunkt och kan inledas från vilket verk och i vilken riktning som helst.

Lux2 omfattar totalt cirka 20 verk i olika stadsdelar. I centrum förvandlas Forumhörnet, Citycenter, riksdagshuset och UPM-Kymmenes huvudkontor till ljuskonstverk, och Arabiafabriken täcks av Ainu Palmus verk Hopp som inspirerats av byggnadens historia. Jari Vuorinens installation HAPPI som byggs upp på Hanaholmen uttrycker hur en kolhög får ge vika för en ny stadsbild. I Stoa i Östra centrum visas tankeväckande verk som bland annat Meri Ekolas och Marc Melias Cycles, som behandlar kopplingen mellan synsinnet och hörseln.

”Målet är att göra Lux till världens intressantaste ljuskonstfestival”

Programmet för Lux Helsinki 2022 har kuraterats av Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, Finlands ljuskonstförening FLASH och Juha Rouhikoski. Framöver kommer Lux Helsinkis nyvalda konstnärliga ledare Rouhikoski att ta över ansvaret för kurateringen.

–  Det är en stor ära att få arbeta med den konstnärliga ledningen av en så väluppbyggd festival. LuxHelsinki hör till eliten bland ljuskonstevenemangen, så jag har stora skor att fylla. Och så ska det vara. Helsingforsborna har en internationell ljuskonstpärla på sin bakgård! Jag ser fram emot den kommande Luxfestivalen och det kliar redan i fingrarna när jag tänker på nästa år. Mitt mål är att göra Lux till världens intressantaste ljuskonstfestival, säger Rouhikoski.

Lux Helsinki är ett avgiftsfritt och tillgänglighetsanpassat familjeevenemang som de senaste åren haft över en halv miljon besökare. För Lux Korkeasaari tas en separat inträdesavgift, och för varje biljett och varje besök med årskort doneras en euro till arbetet för att skydda snöleoparden. Lux Korkeasaaris öppettider är 25.12.2021–9.1.2022 kl. 10–19.

Mer information om alla verk och konstnärer finns på Lux Helsinkis webbplats. Programmet kommer att kompletteras under december.

Lux Helsinki genomförs coronasäkert och med beaktande av aktuella myndighetsanvisningar. Vi ordnar evenemanget i enlighet med myndigheternas anvisningar och rekommendationer och uppdaterar vid behov informationen om vår coronapolicy.

Lux Helsinki 5.-9.1.2022.

Lux Helsinki 5–9.1.2022 kl. 17–22. Lux Helsinki ordnas av Helsingfors evenemangsstiftelse och ansvarig producent är Susa Nokelainen. Sun Effects Oy står för planeringen och produktionen bakom rutten och verken, och kuratorerna heter Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, ljuskonstföreningen FLASH och Juha Rouhikoski.

Lux Helsinkis partner är Sun Effects Oy, STEK rf, Yle, Kulturcentret Stoa, Högholmens djurpark, Varma, Helen, UPM-Kymmene, UPM-Kymmenes Kulturstiftelse, Köpcentrum Forum, Köpcentrum Citycenter och riksdagen.


Lux Helsinkis webbplats


Foto: Lux Helsinki