Siirry sisältöön

På onsdag firas öppningen av Dansens hus.

Onsdagen 2 februari firas öppningen av Finlands första och största hus som ägnats helt och hållet åt dans och danskultur. Vid galan i Dansens hus uppträder inhemska dansare. Programmet kan följas på Yle Teema och Arenan med start klockan 20.

Upp på scenen stiger Tero Saarinen Company, Tanssiteatteri Tsuumi, Helsinki Dance Company & Kinetic Orchestra, Pimeä hedelmä feat. Amanda & Lydia och dansarnas och koreografernas samlade hälsning till Dansens hus, i regi av Reija Wäre.

På våren blir det danskonst, tävlingar, festföreställningar och konserter.

På grund av pandemiläget är evenemangen i huset inställda i februari. Mot slutet av våren har det dock planerats ett stort antal dansföreställningar och evenemang som riktar sig till personer i olika åldrar. Programmet kompletteras även med nya föreställningar och evenemang. Det är bra att kolla aktuella uppgifter och eventuella ändringar i programkalendern.

Föreställningarna och evenemangen produceras av branschens aktörer och av Huset själv. Huset hyr också ut en redan öppnad träningslokal för dansare. Programpartner för Dansens Hus är Cirko – center för ny cirkus, Dansteatern Hurjaruuth, Tero Saarinen Company och Zodiak – centret för ny dans.

Den första Sparks-produktionen äger rum hösten 2022

Dansens hus utvecklingsprojekt Sparks producerar totalt sex uruppföranden. Publiken får se bland annat artister i början av sin karriär uppträda i Pannhallen och på den stora scenen i Erkko-salen.

Projektet består av forsknings- och utvecklingsskedet, residens och en produktionsfas. En av projektets uppgifter är att upprätta förbindelser med internationella nätverk. Fyra internationella experter bjöds in för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter om koreografi, dramatik, produktion, nätverksarbete och turneringspraxis.

Mathilde Monnier är en uppskattad fransk koreograf och före detta chef för Centre National de la Danse, Antony Hamilton är en prisbelönt australisk koreograf och konstnärlig ledare för Chunky Move Group, Bia Oliveira ansvarar för produktion och turnéer vid den engelska teatern Sadler´s  Wells, Katherine Profeta är en amerikansk dramatiker och professor i dramaturgi och dramatisk kritik vid Yale University.

En byggnad planerad på dansens villkor

Dansens hus består av över 5400 kvadrat som tillägnats dansen. Det erbjuder ypperliga omständigheter för att framföra och uppleva dans och cirkus.

Lokalerna består av en nybyggnad på cirka 5000 m² och en del av en den gamla Kabelfabriken, som omfattar nästan 1500 m². I hjärtat av huset finns Erkko-salen med 700 platser, Pannhallen med 235 platser samt Aulan. I Huset finns även träningslokal och kontor.

Salarna för uppträdanden är flexibla och multifunktionella. Exempelvis Erkko-salens läktare, scen och sidoscen kan separeras för egna evenemang eller kombineras till en stor helhet, som rymmer upp till 1000 personer. Erkko och Pannhallen lämpar sig inte enbart för dans och cirkus, utan även för konserter.

Byggprojektet har utformats av arkitektbyråerna JKMM och ILO.

Till dem som finansierat bygget hör Helsingfors stad, undervisnings- och kulturministeriet, Jane och Aatos Erkkos stiftelse och Fastighets Ab Kabelhuset. Totalt kostade Dansens hus och Kabelfabrikens glastak jämte övriga förbättringar närmare 42 miljoner euro. Helsingfors stads andel var 9,95 mn euro.

Verksamheten finansieras med offentlig finansiering och med föreningens egna inkomstkällor.

Läs mer
Öppningen (på finska)
Vårens
och höstens program 
(på finska)
Yle
Arenan:
På väg mot dansens hus

Foto: Tuomas Uusiheimo