Siirry sisältöön

Nya Helsinki Education Hub gör innovationer av idéer inom lärande och utbildning

Helsingfors öppnar nya Helsinki Education Hub den 23 september. Lärande- och utbildningsbranschen ökar globalt och Helsinki Education Hub vill främja tillväxtföretagande inom lärande- och utbildningsteknologin. Målet är att sammanföra start up-företag inom lärande och utbildning, den finländska pedagogiska kompetensen och akademisk forskning, så att man kan få fram nya innovationer, främja företagande inom undervisningsteknologibranschen och skapa ny affärsverksamhet. Samtidigt vill man göra Helsingfors till lärandets huvudstad.

Helsinki Education Hub innehåller förinkubator- och inkubatortjänster, samutveckling samt kontakter för unga tillväxtföretag till viktiga intressentgrupper och större företag. Tjänstekedjans funktioner stödjer evenemang och utbildningar som arrangeras i Hubs lokaler, samt de möjligheter som gemenskapen för med sig.

”Helsingfors stad är en pionjär inom det dynamiska samarbetet mellan den offentliga och privata sektorn. Helsingfors har redan under flera år satsat på aktuella tillväxtbranscher med potentiell affärsverksamhet såsom spel-, XR-, blockkedje-, AI- och hälsobranscher samt klimatlösningar. Helsinki Education Hub är ett konkret exempel på Helsingfors stads stöd och satsning på att främja den växande lärande- och utbildningsteknologins tillväxtföretagande”, berättar Mia-Stiina
Heikkala
, ledare för Helsinki Education Hub-projektet.

Helsinki Education Hub blir en sammanslutning för aktörer inom EdTech-branschen

Helsinki Education Hub erbjuder en ny slags multifunktionell miljö för tillväxtföretag inom EdTech-branschen (undervisningsteknologibranschen), forskare och studerande samt yrkesfolk som deltar i utvecklingen av lärande- och utbildningsbranschen. I lokalerna kan man delta i evenemang eller komma och arbeta samtidigt som man träffar andra medlemmar i gemenskapen. Hub hyr inte ut arbetslokaler, men EdTech-tillväxtföretagare kan till exempel be om att få använda Hubs multifunktionella utrymme för 50 personer till ett evenemang. I Helsinki Education Hub arrangeras ofta även olika slags fysiska och virtuella evenemang. I de omformbara och multifunktionella lokalerna kan man arrangera webbinarier, workshops och föreläsningar såväl som andra tillställningar som främjar företagande inom EdTech-branschen.

Helsinki Education Hub erbjuder även EdTech-branschens tillväxtföretag stöd och erfaren personlig coaching som stöd för tillväxten i ett tidigt skede. Särskilt stöd erbjuds för frågor kring byggande av team, finansiering och tillväxt.

Samutveckling möjliggör kundinriktad utveckling av tjänster och produkter

Helsinki Education Hub fungerar även som en testbed-miljö samt som ett innovativt lärande- och forskningsutrymme för pedagogiska experter, lärare, forskare och studerande. Samutveckling erbjuder företagen en möjlighet att utveckla sina produkter och tjänster på ett kundinriktat sätt tillsammans med användarna. Helsinki Education Hub utför testandet i samarbete med skolor i Helsingfors. Mer information om Helsingfors stads EdTech-verksamhet finns på webbplatsen testbed.helsinki.

Genom Helsinki Education Hub kan tillväxtföretag inom EdTech-branschen få kontakt med acceleratorer, investerare och forskare. Genom Education Hub kan även placerare lättare hitta potentiella tillväxtföretag inom lärande- och utbildnings branschen i Helsingfors. Verksamheten i Helsinki Education Hub har från första början även riktats till den internationella marknaden och hubbens verksamhet skapar också hållbara möjligheter till att främja lärande- och utbildningsexporten på den internationella marknaden. Det sker genom att stöda internationalisering och kunskaper i affärsverksamhet för företag inom branschen samt genom målinriktat innovationssamarbete.

Helsinki Education Hub finns på Runebergsgatan och på nätet

Fysiskt ligger Helsinki Education Hub centralt i Tölö i Helsingfors på adressen Runebergsgatan 14–16. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik. I den virtuella hubben kan man även bekanta sig med lokalerna och verksamheten virtuellt. På Hubs webbplats finns nyheter och annan aktuell information om EdTech-teman i huvudstadsregionen och ute i världen, samt evenemang som arrangeras i Hub och information om hur man anmäler sig till dem. På webbplatsen finns även länkar till Helsinki Education Hubs sociala mediekanaler på LinkedIn, Twitter samt
Facebook.

Education Hub finns på Runebergsgatan och på nätet. Bild: Karoliina Korhonen

Helsingfors stödjer unga EdTech-tillväxtföretag konkret och målinriktat

I Helsinki Education Hub kommer det även att finnas en inkubator för EdTech-branschen. Ansökan till inkubatorprogrammet öppnar torsdagen den 23 september och är öppen till onsdagen den 20 oktober. Till det första inkubatorprogrammet väljs 10 team eller företag, som under programmets gång ska skapa en fungerande marknadsförings- och försäljningsstrategi åt sig själv, ha kontroll över finansiering och kassaflöde, bygga upp ett team och skapa fungerande nätverk. Tillväxtföretag som deltar i programmet kommer att få handledning, rådgivning och coaching för främjande av affärsverksamheten. I fortsättningen kommer 20 team eller företag per år starta i inkubatorn.

Helsinki Education Hub är ett unikt projekt där Helsingfors stads näringslivsavdelnings kompetens från NewCo Helsinki och Innovationer och nya försök-enheten förenas.

Invigningen av Helsinki Education Hub firas torsdagen den 23 september

Hubs verksamhet startade redan i augusti och invigningen firas den 23 september klockan 15.00–16.30 på nätet. På evenemanget talar bland annat Helsingfors stads näringslivsdirektör Marja-Leena Rinkineva, utrikesministeriets utbildningsambassadör Marjaana Sall samt som keynotetalare David Dockterman, Ed.D. vid Harvard Graduate School of Education.

Registrering till att följa invigningen sker här. Evenemanget arrangeras på engelska.

Bekanta dig med Helsinki Education Hubs webbplats här.