Siirry sisältöön

Kaserntorgets sommar öppnas – en kulinarisk oas full av somriga överraskningar

Kaserntorgets sommar och dess sommargator öppnas på Helsingforsdagen den 12 juni. På Kaserntorget kan man njuta av Helsingfors kvalitetsrestaurangers smakupplevelser i en maritim sommarfeststämning fram till mitten av augusti. På terrassen dukas det upp med somriga läckerheter från 13 olika restauranger. På sommargatorna och terrassen kan man dessutom stöta på överraskande konst- och kulturupplevelser.

– Helsingfors är en fantastisk matkulturstad dit folk kommer från nära och fjärran för att njuta. Vi hoppas att Kaserntorget ska bli ett av dragplåstren för turismen i hemlandet denna sommar och fungera som en vitamininjektion för så väl restaurang-, konst- och kulturbranscherna som lidit av coronaviruset som för hela centrum och alla stadsbor, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Kaserntorgets sommarterrass består av 13 kvalitetsrestauranger från Helsingfors som bjuder på mångsidiga smakupplevelser för stadsbor och besökare under sommaren. I utbudet ingår soliga frukostar, fräscha luncher, läckra bagels, surdegspizza, tacos, meze, skaldjur, öl från små bryggerier, högklassiga viner, cocktails etc.

I år genomförs också ett försök med sommargator nära terrassområdet. Kaserngatan och Norra Magasinsgatan förvandlas till sommargator som lockar fotgängare och dekoreras med blomsterkransar under sommaren. Försöken med sommargator markerar rutten från både Esplanaden till Kaserntorgets terrass och från terrassen till Helsingforsbiennalens avgångsbrygga.

Längs sommargatorna kommer det att byggas uppehållsplatser, maritima skär, där det är trevligt att stanna upp och titta på stadslivet. På både terrassen och sommargatorna kan man ta del av olika konstupplevelser, från gatumusik till cirkuskonster och från serietecknare till dans och teater. Varje vecka får man också höra en spoken word-tolkning om den legendariska väderleksrapporten Sjörapport på Kaserntorget.

Coronasäkerheten har beaktats i planeringen av hela terrass- och gatuförsöksområdet. Säkerhetsavstånd, handtvättställen, köriktningar o.s.v. har beaktats noggrant. Lärdomarna från förra sommarens lyckade terrassförsök på Senatstorget har utnyttjats noggrant, och de har också väckt intresse i andra städer.

– Den här sommaren håller en terrassboom på att spridas genom Finland. Vi har kontaktats av flera olika städer som bett om tips på att bygga och driva stora terrassområden, och vi har gärna delat med oss av våra erfarenheter. Vad kunde vara bättre än att städernas torg och öppna platser fylls av god mat, dryck och trygga möten i sommar! säger Helsingin Leijona Oy:s handelsplatsdirektör Peggy Bauer glatt.

Kaserntorgets sommar är ett gemensamt projekt för Helsingfors stads olika sektorer, och fastighetsutvecklingsbolaget Helsingin Leijona Oy, som ägs av staden, ansvarar för den praktiska organiseringen och koordineringen.

Kaserntorgets sommar öppnas 12.6 kl. 9 och håller öppet varje dag fram till 15.8.

Öppettiderna justeras längs sommaren enligt de gällande coronavirusbegränsningarna.

Borgmästare Jan Vapaavuori håller Kaserntorgets sommars öppningstal 12.6 kl. 11.30. Under öppningsdagen kan man också se och höra olika konstöverraskningar på Kaserntorget under dagens lopp.

Kaserntorgets sommar: 

Öppet varje dag 12.6–15.8 kl. 9 – enligt coronabegränsningarna. Kontrollera alltid de aktuella öppettiderna på vår webbplats kasarmitorinkesa.hel.fi/sv/
13 restauranger 
560 kundplatser 
950 meter från Helsingfors järnvägsstation
Försök med sommargator: Kaserngatan och Norra Magasinsgatan
#Kasarmitorinkesä 
kasarmitorinkesa.hel.fi/sv/

Restauranger som medverkar:

Ravintola Penny
St. George Bakery & Krog Roba
Fisken på Disken
Farouge
Vin-Vin & Story
Finnjävel
Pompier Espa
Tacotita & Linna Burgers and Coffee
Baobao
Yeastie Boi
Pasta Bar by Locanda Scappi
LILY LEE XIAOCHI
Kyrö Bar

Hälsosäkerhet på Kaserntorgets sommar:

  • Hela terrassområdets planering och funktion baserar sig på de riksomfattande coronariktlinjerna
  • I användningen av utrymmet har man noggrant funderat på avstånd, kundplatsernas antal, gångriktningar, placeringen av bord och försäljningsställen o.s.v.
  • Området har klar skyltning med säkerhetsanvisningar o.s.v.
  • Området har handtvättställen (rinnande vatten) och det erbjuds också handsprit
  • Området har tillräckligt med toaletter där hygienen särskilt beaktats (städning, gångriktningar, möjlighet att tvätta händerna)
  • Området har effektiverad övervakning