Siirry sisältöön

Hur designar städer? Kom med för att höra om Helsingfors resa som designstad och om designens framtidsutsikter

På seminariet som ordnas på Helsingfors stadshus evenemangstorg den 6 september dyker vi in i designens roll i stadsutveckling och vi hör lärdomar från det förflutna och åsikter om framtiden.

Helsingfors var världens designhuvudstad 2012. Året var för Helsingfors startskottet för en mer omfattande användning av design i stadsorganisationen.

Under de senaste tio åren har design etablerats som en del av stadens kärnfunktioner. Staden har redan ett nätverk av nästan 200 yrkesverksamma personer inom design och till exempel förra året genomfördes drygt 130 designprojekt.

Vi dyker in i designens roll i stadsutveckling på seminariet som ordnas på Helsingfors stadshus evenemangstorg den 6 september. På seminariet Design and the City: Learnings from a 10-Year Journey, som är öppet för alla intresserade, hör vi lärdomar från det förflutna och åsikter om framtiden utöver Helsingfors också från andra designstäder och aktörer inom branschen.

Det engelskspråkiga seminariets keynote-talare är designer och arkitekt Indy Johar och författare och illustratör Linda Liukas.

Indy Johar är grundare och chef för Project00 och laboratoriet Dark Matter. Linda Liukas är känd för sina Hello Ruby-sagoböcker som introducerar barn i programmeringens värld. Helsingfors stad planerar som bäst tillsammans med Liukas och Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä en lekpark med datortema i Gräsviken.

Anmäl dig till seminariet senast den 2 september här. Det finns plats för hundra första deltagare på evenemangstorget. Du kan också följa seminariet på distans på Helsingforskanalen.

Seminariet ingår i Helsinki Design Week.

Design and the City: Learnings from a 10-Year Journey

Tis. 6.9 kl. 13–16 Evenemangstorget, Helsingfors stadshus aula (Norra Esplanaden 11–13) och helsinkikanava.fi

Program

12.30 Coffee and refreshments

13.00 Video Greetings, David Kusama, President, World Design Organization (WDO)

13.05 Introduction, Chief Design Officer Hanna Harris, City of Helsinki

13.10 Keynote Indy Johar, Dark Matter Labs

14.00 The role of design in cities

Päivi Hietanen from the City of Helsinki, Anni Orttenvuori-Ganter from the City of Espoo and Johanna Palomäki from the City of Lahti discuss the role of design and challenges in cities. Xavi Calvo Lopez brings us greetings from the World Design Capital 2022 Valencia.

15.00 The view to the future

Anna Valtonen from Aalto University, Jukka Savolainen from the Design Museum and Mikko Koivisto from Digitalist Group discuss future perspectives of design.

15.30 Keynote Linda Liukas, author, illustrator and educator

16.00 Closing words, Chief Design Officer Hanna Harris

Mer information

Seminariets program och presentation av talarna
Designstad Helsingfors
Videon Helsinki Designs Good Life
Helsinki Design Week

Bild: Lille Santanen