Siirry sisältöön

Helsinki Design Week börjar på torsdag – i år blir det gatuinstallationer på den virtuella Alexandersgatan

Helsinki Design Week ordnas 3–13 september som ett hybridevenemang, med en stor del av innehållet tillgängligt via webben. De bekanta gatuinstallationerna under Helsinki Design Week genomförs i år i Helsingfors digitala kopia, Virtuella Helsingfors.

Verk av tre designer – Matts Bjolin, Fanni Lyytikäinen och Hanna Anonen – visas på Alexandersgatan i Virtuella Helsingfors. På virtuella Alexen kan besökarna röra sig fritt i en digital simulation av Helsingfors och undersöka staden i sin egen takt.

Helsinki Virtual Design Street gör Alexandersgatan till en brokig installation. Exempelvis förvandlar Matts Bjolins verk Alexandersgatan till en kanal över vilken det går fyra broar.

”Broarna uttrycker bekanta Helsingforsteman, såsom Engels nyklassiska former och en naivistisk tolkning av lådarkitekturen i rödtegel, som det nya havsnära Helsingfors är känt för”, karakteriserar designern sitt verk.

Till höger på Alexandersgatan och på andra håll i Helsingfors centrum intas reklamtavlorna av 3D-animationsutställningen Open Screens. Utställningen presenterar fyra verk av Wang & Söderström, Anna Alanko, Ada Sokol och Matti Vesanen.

”Vi är Nordens största designfestival, och i år är vårt mål att vara så tillgänglig och säker som möjligt. Vår fysiska huvudarena är nyöppnade Olympiastadion, men vi är ivriga över att kunna utvidga också till en virtuell miljö”, säger Helsinki Design Weeks programledare Anni Korkman.

Seminarier på webben

Största delen av seminarierna och föreläsningarna under Helsinki Design Week ordnas på webben. Klimathögskolan den 4 september i Helsingfors stads regi är ett av seminarierna i hybridform. Huvudtalare är vetenskapsredaktören Pasi Toiviainen och Yanling Duan, en mångsidig opinionsbildare, företagare och innovatör i designbranschen som kommer från Helsingfors vänskapsstad Beijing.

”Design är närvarande i allt som vi gör. Den är en sinnesstämning och närvarande i vardagen. Nu om någonsin är det skäl att fråga hur designen kan förbättra livet och utveckla hållbara lösningar, en högklassig urbanisering och en fungerande demokrati. Helsingfors har förbundit sig att utreda de här frågorna, och Helsinki Design Week är en utmärkt plattform”, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Helsingfors designchef Hanna Harris är programledare för Klimathögskolan.

”Helsingfors har sedan många år modigt utnyttjat formgivning i utvecklingen av staden, dess tjänster och den byggda miljön. Arkitekturen, designen och stadsplaneringen spelar en avgörande roll också i lösningarna på klimatfrågan”, gläder sig Harris.

Hur göra ett besök i Virtuella Helsingfors?

Helsinki Virtual Design Street finns på nätet. Virtuella Helsingfors finns tillgängligt också på HTC VIVE-, VIVE Cosmos-, VIVE Pro- ja Oculus Rift-apparater och som YouTube 360-video på mobil utrustning.

Exempel på ett verk av Matts Bjolin

Helheten Helsinki Virtual Design Street genomförs av Helsingfors stad och Helsinki Design Week tillsammans med Zoan Oy, ett företag specialiserat på virtuell teknologi

Andra virtuella evenemang under Helsinki Design Week:

  • Design Market 3–5.9
  • Klimathögskolan 4.9
  • Data-Driven Design Day 8.9
  • Weekly Talk: Harri Koskinen och knivserien Marttiini Eräkokki 8.9
  • Design Forum Talk <3 Circular economy 9.9
  • Online Design Talk: System Innovations for Business Sustainability 10.9
  • DesignLab för arkitektur- och designinlärning: Mini Jam 11.9
  • Webbutställning: Objects of the Forest 13.9

Läs mer

Helsinki Virtual Design Street

Helsinki Design Week 

Helsinki Design Week, som grundades år 2005, är Nordens största designfestival. På den branschövergripande festivalen som ordnas årligen i september framträder utöver de olika delområdena inom design bland annat mode, arkitektur och stadskultur. Helsinki Design Week produceras av designservicebyrån Luovi Productions Oy. Helsinki Design Week ordnas den 3–13 september 2020.

Helsingfors stad är Helsinki Design Weeks huvudsamarbetspartner.