Siirry sisältöön

Helsingfors får tillbaka sin sommarterrass – den här gången på Kaserntorget

Förra sommarens populära terrassförsök på Senatstorget kommer att få en fortsättning i sommar, men på en ny plats. Nu planeras terrassområdet på Kaserntorget. Om coronaläget tillåter kommer Helsingfors matkulturs mest intressanta nyheter att dukas upp på Kaserntorget i sommar, men extra kryddor i form av en gnutta konst och Helsingfors maritima atmosfär.

25.3 ordnas två separata interaktionstillfällen om Kaserntorgets terrass- och gatuförsök 25.3 på webben: kl. 8–9 för företag och kl. 17–19 för invånare.
Ytterligare information finns här: www.uuttahelsinkia.fi/kasarmitorinkesa

– Förra sommarens terrassförsök på Senatstorget var väldigt lyckat. Projektet fick beröm av stadsborna och inhemska turister, och det hade en stor betydelse för de deltagande restaurangerna och hela centrums livskraft. På grund av den långa pandemin behövs motsvarande vitamininjektioner fortfarande, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

– Särskilt för restaurang-, evenemangs- och kultursektorn har situationen varit svår redan länge. De här branscherna har en central roll i att stärka Helsingfors internationella och nationella dragningskraft och rykte samt som arbetsgivare, fortsätter Vapaavuori.

Konceptet urban koloniträdgård som är bekant från Senatstorget kommer att skalas så det passar Kaserntorget, och som en extra krydda kommer man att lägga till en gnutta konst och en maritim stämning. Dessutom planeras det att ett gatuförsök ska läggas till helheten som skapar en rutt både till terrassområdet och från det till Helsingforsbiennalens paviljong och avgångsbrygga. Under augusti kommer Janet Echelmans luftrumsskulptur att höjas ovanför Senatstorget som en del av biennalen.

– Kaserntorget är ett fint, enhetligt stadsrum, men det har länge varit underutnyttjat. Terrassen och sommargatorna kommer säkert att liva upp området och att göra det överraskande och trivsamt, planerar Helsingin Leijona Oy:s handelsplatsdirektör Peggy Bauer.

Kaserntorgets sommar är ett gemensamt projekt för Helsingfors stads olika sektorer, och fastighetsutvecklingsbolaget Helsingin Leijona Oy, som ägs av staden, ansvarar för den praktiska organiseringen och koordineringen.

Coronasäkerheten kommer att beaktas redan i planeringen av hela terrass- och gatuförsöksområdet. Säkerhetsavstånd, handtvättställen, köriktningar o.s.v. beaktas noggrant.

– Vi vet förstås inte hur coronaläget kommer att se ut i Finland i sommar. Vi kommer att följa den tidens bestämmelser och begränsningar, säger Bauer.

– För att vi ska orka med den här utmanande våren och de skärpta restriktionerna måste vi ha ljusare saker att vänta på. Tanken om god mat och dryck på en somrig terrass värmer hjärtat och ger oss hopp, konstaterar borgmästare Vapaavuori.

Kaserntorgets sommar ska öppnas på Helsingforsdagen 12.6 och fortsätta fram till mitten av augusti.
Ansökan för restauranginnehavare öppnar 6.4 och mer information om detta kommer senare.

Delta i planeringen!

25.3 ordnas två separata interaktionstillfällen om Kaserntorgets terrass- och gatuförsök 25.3 på webben: kl. 8–9 för företag och kl. 17–19 för invånare.
Ytterligare information finns här: www.uuttahelsinkia.fi/kasarmitorinkesa

Publicerad 11 och updaterad 25.3.