Siirry sisältöön

Flaggorna vajar för finländsk arkitektur och design 3 februari

Finländsk arkitektur och design har redan i tio år firats den 3 februari. I år är dagen en allmän flaggdag enligt Inrikesministeriet rekommendation. Även Helsingfors stad hissar flaggorna för att påminna om vikten av god arkitektur och design i vardagen. 

Finländsk arkitektur firades för första gången på Alvar Aaltos födelsedag den 3 februari för tio år sedan, 2012. Samma år var Helsingfors tillsammans med Esbo, Vanda, Grankulla och Lahtis världens designhuvudstad, World Design Capital. Så småningom har festdagen blivit en gemensam festdag för arkitektur och design med ett brett program.

– Helsingfors designhuvudstadsår 2012 var startskottet för en mer omfattande användning av design i stadsutvecklingen. Under de senaste tio åren har design etablerats som en del av stadens kärnfunktioner. Den nya flaggdagen är ett utmärkt tillfälle att påminna om vikten av arkitektur och design i byggandet av ett gott liv och en jämlik stad, säger Hanna Harris, designchef för Helsingfors.

I år firas dagen för finländsk arkitektur och design för första gången som allmän flaggdag. Inrikesministeriet har på initiativ av branschaktörer och -organisationer beslutat att rekommendera allmän flaggning den 3 februari för att hylla Alvar och Aino Aalto samt finländsk arkitektur- och designkompetens.

Finländska aktörer inom arkitektur och design ordnar Arkitektur- och designdagarna den 3 till 6 februari runtom i Finland och på webben. I år är temat hållbar kultur för att fästa uppmärksamhet vid hur arkitektur och design skapar ekologiskt, socialt, ekonomiskt och estetiskt hållbara miljöer och föremål. Huvudevenemanget för arkitektur- och designdagarna vid Helsingfors stadshus den 4 februari kl. 15–17 kan ses live på Helsingforskanalen.

Läs mer

Helsingfors designverksamhet på design.hel.fi
Inrikesministeriets information om flaggning
Program för arkitektur- och designdagarna 3–6 februari (på finska)

Bild: Paavo Jantunen