Siirry sisältöön

Designfestivalen Helsinki Design Week intar staden denna vecka

Nordens största designfestival Helsinki Design Week sprider sig runtom i Helsingfors 1–11 september. Festivalen bjuder in att utforska staden ur nya perspektiv enligt årstemat Vi är öppna. I det mångsidiga programutbudet ingår såväl utställningar som öppna dörrar, diskussioner och program för barn. På festivalen firas också Helsingfors tioåriga resa som designstad.

Se Helsinki Design Weeks program här.

Den huvudsakliga evenemangsplatsen ”Sockerbit” öppnas för första gången för publiken

Helsinki Design Weeks huvudsakliga evenemangsplats för i år är den ikoniska ”Sockerbit” i Kanalkajen som ritats av Alvar Aalto. Publiken får för första gången bekanta sig med inomhuslokaler i byggnaden som färdigställdes 1962 på guidade visningar och i en popup-restaurang på byggnadens översta våning. Till både restaurangen och de guidade visningarna måste man boka en plats i förväg.

Läs mer här.

Under Barnens Designvecka ser vi framtidens stad med barns och ungas ögon

Barnens fönster bjuder in barn och unga för att tillsammans med formgivare och designpedagoger bygga en installation med temat ”Framtidens öppna stad”. Förutom genom installationens tema synliggörs ämnet också i form av frågor och funderingar som behandlas på verkstäder för barn och unga.

Lördagen den 3 september byggs installationen med unga som bjudits med via Östra avdelningen för ungdomsarbete. Byggandet kan följas bakom fönstren på Alexandersgatan kl. 10–16.

Söndagen den 4 september ordnas en designverkstad som är öppen för alla barn. Du kan komma till den avgiftsfria non stop-verkstaden kl. 10–16. Det finns plats för 40 deltagare i taget och barnet deltar i verkstaden med en vuxen. Verkstadsspråk är finska, svenska och engelska.

Slutresultatet finns till påseende i fönstren på Alexandersgatan 13 till den 11 september.

Syftet för evenemanget Barnens fönster är att stärka barnens läskunnighet i design och arkitektur och öka kunskaperna om den byggda och visuella miljön. Designmuseets och Ornamos program för designfostran, Designakademin, ansvarar för den pedagogiska planeringen och genomförandet av evenemanget.

I genomförandet av Barnens fönster har även kultur- och fritidssektorn i Helsingfors och Urban Tech Helsinki varit involverade.

Mer information om Barnens fönster finns här.

På Barnens PechaKucha ses föreställningar om teman som inspirerar barn

Som en del av programmet Kulturstigen som erbjuds till skolbarn ordnar Helsinki Design Week programmet PechaKucha för barn den 6 september. Femteklassare i Helsingfors har bjudits in för att tillsammans med sina lärare förbereda PechaKucha-inlägg som består av 20 bilder. Detta görs med hjälp av anvisningarna från Föreningen för designfostran i Finland Suomu.

Inläggen kan handla om vad som helst, som inspirerar och intresserar skolelever just nu, till exempel fotboll eller videospel.
Föreställningarna på Barnens PechaKucha ordnas i Maijasalen på centrumbiblioteket Ode tisdagen den 6 september kl. 12–14. Fritt inträde till evenemanget. Föreställningsspråket är finska.

Mer information om programmet för Barnens PechaKucha finns här.

Tio år av stadsdesign i Helsingfors

Helsinki Design Week firar också Helsingfors tioåriga resa som designstad. År 2012 var Helsingfors världens designhuvudstad, World Design Capital. Året var startskottet för en mer omfattande användning av design i stadsutvecklingen.

Under de senaste tio åren har design etablerats som en del av stadens kärnfunktioner. Tillsammans med Helsinki Design Week belönar staden i år aktörer inom stadsdesign. Priset Helsinki Design Award delas ut den 1 september till en designer eller en arbetsgrupp som med sitt designarbete har designat staden bättre.

Stadsdesignens teman diskuteras också på ett jubileumsseminarium den 6 september. Evenemangets keynote-talare är designer och arkitekt Indy Johar och författare och programmerare Linda Liukas. Lärdomar från det förflutna och åsikter om framtiden hörs utöver Helsingfors också från andra designstäder och aktörer inom branschen.

Seminariet är öppet för alla och det kan följas på stadshusets evenemangstorg eller på Helsingforskanalen den 6 september kl. 13–16.00. Anmäl dig till seminariet senast den 2 september här.

Läs mer om seminariet. 

Helsinki Design Week som grundades 2005 är Nordens största designfestival. Den branschöverskridande festivalen ordnas i september varje år och där syns utöver designens olika delområden också bland annat mode, arkitektur och stadskultur. Helsinki Design Week produceras av designservicebyrån Luovi Productions Oy. Helsingfors stad är Helsinki Design Weeks huvudsamarbetspartner.

Läs mer

Helsinki Design Week 
Helsingfors som designstad 

Bild: Aleksi Poutanen, Helsinki Design Week

Nyheten
publicerades 16.8 och uppdaterades 30.8.