Siirry sisältöön

Virtuaalisia Helsinki-postikortteja, digitaidenäyttely ja designdiplomatiaa – Helsingin ohjelmaa Pekingin designfestivaaleilla voi kokea myös etänä

Helsingin muotoiluosaamista esittelevä ohjelma Beijing Design Week -festivaalilla käynnistyy 18. syyskuuta. Virtuaalisesti ja hybridinä toteutettavat tapahtumat on pääosin suunnattu festivaalin kiinalaisille kävijöille ja kutsuvieraille, mutta osan ohjelmasta voi kokea myös etänä.

Helsinki on tänä syksynä Aasian suurimman muotoilufestivaalin, Beijing Design Weekin, Guest City -kaupunki. Helsingin ohjelma festivaaleilla esittelee Helsingin muotoiluosaamista ja erityisesti koulutuksen ja kaupunkikehityksen älykkäitä ja kestäviä ratkaisuja.

Festivaaliyleisölle Designing Better Life -teeman alle koottua ohjelmaa esitellään JKMM Arkkitehtien suunnittelemassa installaatiossa asiantuntijaseminaareissa ja virtuaalisten sisältöjen kautta 18.–21. syyskuuta.

18. syyskuuta ohjelma starttaa mediatilaisuuden jälkeen kahdella asiantuntijaseminaarilla. Smart & Sustainable City Business Seminar sekä Innovations in Education Business Seminar esittelevät kaupunkikehityksen ja koulutuksen älykkäitä ja kestäviä ratkaisuja. Mukana on muun muassa kaupungin omia hankkeita ja yrityskumppaneita. Seminaarien koko ohjelma löytyy täältä.

Seminaarien puheenvuorot tulevat myöhemmin nähtäville Helsinki-kanavalle.

Perheille ja lapsille on luvassa muotoilu- ja tiedetyöpajoja 19. syyskuuta, jolloin myös muumihahmo vierailee Helsingin installaatiossa.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala järjestää virtuaalisen pop up -koulun 20.–24. syyskuuta, johon osallistuu oppilaita sekä Helsingistä että Pekingistä. Nelipäiväisen pop up -koulun aikana oppilaat suunnittelevat yhdessä oppituntien sisällöt ja jakavat ideoita ja tietoa virtuaalisilla alustoilla. Oppituntien aiheet liittyvät Helsingin Guest City -ohjelman teemoihin, muotoiluoppimiseen ja kestävän kaupunkikehityksen tavoitteisiin.

Helsinki on näyttävästi mukana myös festivaalin virallisessa avajaisseremoniassa 22. syyskuuta muun muassa pormestari Juhana Vartiaisen ja designjohtaja Hanna Harriksen videotervehdysten sekä musiikkiesityksen kautta.

Designdiplomatia tuo yhteen suomalaisia ja kiinalaisia muotoiluvaikuttajia

Helsinki Design Weekin kuratoimana installaatiossa järjestetään Design Diplomacy -keskusteluja. Mukana on suunnittelijoita ja muotoilualan ammattilaisia Suomesta ja Kiinasta, jotka keskustelevat muotoiluaiheista kysymyskorttien kautta. Keskustelujen aiheet liittyvät arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatukseen, teolliseen muotoiluun, arkkitehtuuriin ja kaupunkisuunnitteluun.

Koko Design Diplomacy -ohjelma löytyy täältä.

Design Diplomacy -keskustelujen tallenteet tulevat myöhemmin nähtäville Helsinki-kanavalle.

Miltä Helsinki näyttää syntymäpäivänäsi?

Helsingin installaatiossa vieraileville tarjotaan tunnelmapaloja Helsingistä virtuaalisten postikorttien välityksellä. Helsinki Virtual Postcard on yhdessä virtuaaliteknologiaan erikoistuneen Zoan Oy:n kanssa luotu palvelu, jonka kautta kuka tahansa voi tilata Virtuaalisesta Helsingistä napatun postikortin. Postikortti näyttää palasen Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä eri vuodenaikoina, oman syntymäkuukauden mukaan.

Virtuaalisen Helsinki-postikortin voi luoda täältä helsinkivirtualpostcard.fi

Metropolian oppilaiden digiteokset kertovat Helsingin parhaista puolista

Kuvakaappaus Metropolian virtuaaligalleriasta.

Metropolian ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat osana Digital Art Challenge -haastetta tehneet Helsingistä digitaalisia taideteoksia, joilla he kuvaavat Helsingin parhaita puolia. Voittajateokset on koottu virtuaaliseen tapahtumagalleriaan, johon on otettu väreihin ja elementteihin vaikutteita Helsingin installaatiosta Pekingissä. 

Tapahtumagalleriassa liikutaan ja kommunikoidaan virtuaalisten hahmojen, avatarien avulla. Helsinki Virtual Pavilion -galleriaan pääsee tutustumaan täällä.

36 kysymystä vastuullisuuteen

Aalto-yliopiston, Nordic Rebelsin ja Howspacen yhteisellä oppimisalustalla haastetaan kävijöitä miettimään 36 kysymystä, jotka johdattaisivat yrityksiä positiivisiin tekoihin vastuullisen ja kestävän kehityksen edistämiseksi. Kysymysten avulla ja yritysten kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta osallistujat kehittävät uusia muotoiluvetoisia ratkaisuja, jotka ovat esillä online-galleriassa Helsingin installaatiossa Pekingissä.

36 kysymystä vastuullisuuteen -haasteen digigalleria on aukeaa 20. syyskuuta. Lisätietoja haasteesta Aalto-yliopiston sivuilta.

Lisätiedot:

Helsinki Guest City –ohjelma kokonaisuudessaan

Helsinki Virtual Postcard 

Uutinen: Helsingin muotoiluosaaminen on esillä Pekingin designfestivaaleilla syyskuussa

Beijing Design Weekin järjestää Beijing Gehua Cultural Development Group ja Beijing Industrial design Center. Guest City -statuksen on ennen Helsinkiä saanut yhdeksän kaupunkia, viimeksi Mexico City vuonna 2019. Helsingille Guest City -status myönnettiin jo vuoden 2020 festivaaleille, mutta Helsingin osallistumista siirrettiin vuodella eteenpäin koronapandemian takia.

Helsingin kaupungin Guest City -hankkeen pääkumppanit ovat JKMM Arkkitehdit, Marimekko ja Wood from Finland. Muita yrityskumppaneita ovat Helsinki Distilling Company, Gradient Labs Ltd, Teknos, Inno, Moomin Characters, Fiskars Group ja Adi-kaluste sekä ohjelmakumppaneita Helsinki Education Hub, Aalto-yliopisto, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Helsinki XR Center, Arkki, HEI Schools ja Kide Science. Guest City -tapahtumien tuottamisessa ovat mukana Luovi Productions Oy ja Tapahtumatoimisto TAPAUS. Hanketta koordinoi Helsingin kaupunginkanslian viestintäosasto.