Siirry sisältöön

Alvar Aalto -mitali 2024 belgialaiselle arkkitehdille Marie-José Van Heelle

Viidestoista Alvar Aalto -mitali on myönnetty belgialaiselle arkkitehdille, Marie-José Van Heelle. Hänen tuotantonsa kattaa laajan skaalan projekteja yksityistaloista julkisiin tiloihin ja kulttuurirakennuksiin. Helsingin kaupunki on yksi kansainvälisesti arvostetun mitalin taustalla vaikuttavista tahoista.

Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali on perustettu vuonna 1967 kunnioittamaan luovaa, arkkitehtonista työtä. Mitali voidaan antaa henkilöille, jotka ovat erittäin merkittävällä tavalla ansioituneet arkkitehtuurin alalla.

Mitalin jakavat Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo, Rakennustaiteen seura, Suomen Arkkitehtiliitto ja Helsingin kaupunki kolmen vuoden välein.

Vuoden 2024 Alvar Aalto -mitalin voittaja, belgialainen arkkitehti Marie-José Van Hee, on ensimmäinen nainen, jolle mitali on myönnetty henkilökohtaisena tunnustuksena arkkitehdin työstä.

Van Heen töissä korostuu rakennustaiteen, luonnon ja käsityön arvostus sekä perinteisten ja kansanomaisten rakennustapojen ymmärrys.

”Marie-José Van Heen töissä näkyy herkkä ja kontekstitietoinen – ympäristönsä huomioiva, sekä paikallista kulttuuria ja identiteettiä tunteva ja kunnioittava – ote. Hänen työskentelylleen on tunnusomaista taidokkaan hillitty materiaalien, valon ja mittasuhteiden hallinta, minkä tuloksena on syntynyt arjen ja elämän tarpeisiin suunniteltuja hiljaisia, intiimejä tiloja”, kuvailee mitalin tuomaristo lausunnossaan.

Alvar Aalto -mitali ojennettiin Marie-José Van Heelle palkintoseremoniassa Jyväskylän yliopiston päärakennuksella 22.8.2024 Alvar Aalto -symposiumin yhteydessä. 

Marie-José Van Heen soolonäyttely avautuu Arkkitehtuurimuseossa ja Designmuseossa Helsingissä helmikuussa 2025.

Lue lisää tiedotteesta: Alvar Aalto  -mitali 2024 belgialaiselle arkkitehdille Marie-José Van Heelle